Linkovi

Razlièite reakcije na predlog o kantonizaciji Kosova - 2004-03-03


Predsednik Nove Srbije i ministar za kapitalne investicije u novoj Vladi Velimir Ilic rekao je da je taj oblik kantonizacije vec je predlagala Evropska unija na jednom od sastanaka i zatim objasnio da to znaci da Srbi u opstinama gde zive i imaju vlast sto vise vezu za Srbiju.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadic kaze da je stav njegove stranke da ako Pristina ima pravo da trazi autonomiju od Beograda, srpske enklave imaju pravo da traze autonomiju u odnosu na Pristinu. Premijer Kostunica naveo je pogresan redosled poteza jer plan kantonizacije bez odredjenih elemenata bezbednosti nije moguce izvrsiti, smatra Tadic. Prvo se mora obezbediti bezbednost pa tek onda se moze govoriti o popvratku nasih gradjana na Kosovo i Metohiju, kaze Tadic uz ocenu da do sada nije bilo dovoljno reci o elementima bezbednosti niti je ralisticno prikazana slika stanja na Kosovu.

Povodom predloga Vojislava Kostunice o kantonizaciji ili podeli Kosova na entitete oglasio se i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojsa Covic. U dosadasnjim razgovorima sa Kostunicom na tu temu nije bilo nesporazuma a od daljih razgovora zavisice moje dalje angazovanje na resavanju problema na Kosovu, rekao je Covic. Entiteti i kantoni jedni sa drugim ne idu, a princip »leopardove kozze« nigde se na Balkanu nije pokazao uspesnim, rekao je Covic. Mi smo za jedinstveno Kosovo i Metohiju u okviru Srbije, nismo za podelu te Pokrajine, ali jesmo za multietnicko Kosovo i Metohiju u kome entiteti imaju svoj cilj – ocuvanje svih etnickih zajednica, rekao je Nebojsa Covic.

XS
SM
MD
LG