Linkovi

Kriza u zdravstvu - 2004-02-18


To je pitanje srž tekuæeg štrajka 70 hiljada zaposlenih u samouslugama u Kaliforniji, kao i štrajka mehanièara zbog koga je prošle godine više od mesec dana bio paralizovan autobuski i metro saobraæaj u Los Anðelesu. U državi Njujork izbili su sporovi oko zdravstvenog osiguranja radnika elektro - distribucije, u Minesoti protestuju vladini službenici, a u Ajdahu, su na aerodromima štrajkovali radnici koji prenose prtljag. Doktorka Pamela Hajmel, šef zdravstvene zaštite službenika korporacije Hjuz Elektroniks, iznosi da cena zdravstvenog osiguranja raste brže od zarade kompanija:

” Kako izdaci za zdravstveno osiguranje stalno rastu, tako kompanije moraju da odluèe da li da ih prihvate ili ih podele sa osiguranicima. To je dilema sa kojom smo suoèeni. “

Prema analizi kompanije za zdravstveno osiguravanje Kajzer, prošle godine izdaci za tu vrstu osiguravanja porasli su za 14 posto. Zbog toga najmanjer 40 miliona Amerikanaca nema nikakvo osiguranje i mora direktno da plaæa lekarske preglede i leèenje. Mnogi smatraju da politièari u Vašingtonu treba da reše taj problem. Doktor Pamela Hajmel smatra da bi državno zdravstveno osiguranje bilo loša ideja, jer bi se time izgubila svaka inicijativa poslodavaca i radnika da rast izdataka za leèenje zadrže pod kontrolom. Radnièki sindikati su se decenijama zalagali za državno zdravstveno osiguranje. Ali protivnici medju poslodavcima i kompanijama za pružanje medicinskih usluga istièu da æe izdaci rasti ,a kvalitet opadati, pa taj predlog nije naišao na dovoljnu podršku u amerièkom Kongresu. Rasprostranjeno je mišljenje da æe zdravstveno osiguranje biti jedno od kljuènih pitanja ove izborne godine.

XS
SM
MD
LG