Linkovi

Ramsfeld: Postoje dokazi da su Al Džazira i Al Arabija saraðivale sa anti-koalicionim snagama - 2003-11-25


Sekretar Ramsfeld je saopštio da su zaposleni u televizijskim stanicama «Al-Arabija» i «Al-Džazira» ponekad bili vrlo blizu mjesta na kojima su teroristi napadali koalicione vojnike – ponekad, kako je rekao, pojavljivale su se na mjestima nesreæe i prije nego što bi došlo do napada.

Govoreæi novinarima u Pentagonu, Ramsfeld je rekao da nije jasno kako se to moglo dogoditi. Ipak, u odgovoru na jedno od pitanja, rekao je da postoje – kako je kazao – djeliæi dokaza koji sugerišu da su pomenute TV stanice šurovale sa teroristima.

«Zar nisu amerièke trupe prikupile neke prilièno pouzdane dokaze da su obje, ili samo jedna od TV stanica moguæe saraðivale sa teroristima», glasilo je novinarsko pitanje.

«Odgovor je potvrdan. Vidio sam djelove informacija koje se odnose na jedan neprekinut vremenski period i koje bi trebalo odgovorno i propisno razmotriti», rekao je Ramsfeld.

Ipak, sekretar Ramsfeld je odbio da komentariše odluku iraèkog Vladajuæeg savjeta o ukidanju predstavništva Al Arabije u Bagdadu. Rekao je da nije u potpunosti upoznat sa odlukom Vladajuæeg savjeta, kao ni sa implikacijama i primjenom te odluke.

U ponedjeljak je iraèka policija, u ime Vladajuæeg savjeta i ministra unutrašnjih poslova, upala u prostorije Al Arabije u Bagdadu i zaplijenila emisionu tehniku. Ranije ovog mjeseca, ta televizijska stanica je emitovala tonski snimak za koji je navedeno da je poruka svrgnutog iraèkog voðe Sadama Huseina. U toj poruci, Iraèani su pozvani na rat protiv koalicionih trupa i Iraèana koji saraðuju sa okupacionim snagama.

Zaposleni u Al-Arabijinom birou u Bagdadu, izrazili su nezadovoljstvo i razoèarenje zbog odluke o zatvaranju njihove kancelarije.

Al-Arabija i Al-Džazira su vrlo popularne i uticajne televizijske stanice u arapskom svijetu, dok amerièki zvaniènici èesto kritikuju izvještavanje oba glasila.

XS
SM
MD
LG