Linkovi

Poèeo šampionat NBA lige - 2003-10-29


Koliko je dolazak Karla Melouna i Gerija Pejtona pojaèao Lejkerse pokazalo se veæ na startu, kada je tim iz Los Anðelesa, i bez Kobija Brajanta, vrlo lako pobedio Dalas – 109:93. Prvi strelac domaæih i cele utakmice bio je Geri Pejton sa 21 poenom (9 asistencija i 7 skokova), Karlu Melounu je zamalo izmakao “tripl-dabl” (15 poena, 10 skokova, 9 asistencija), a svi ostali starteri: Šakil O’Nil, Devin Džordž i Derek Fišer završili su sa po 16 poena.

Kod poraženih, koji su izgubili poslednjih 26 utakmica protiv Lejkersa u Los Anðelesu, istakao se Dirk Novicki sa 19 poena i 13 uhvaæenih lopti. Zvanièni šampioni NBA lige San Antonio Sparsi poèeli su odbranu titule veoma teškom pobedom nad Finiksom – 83:82. Sansi su vodili više od 47 minuta, u uvodnim minutima i sa 15 poena razlike, ali je Entoni Karter na svom debiju u dresu San Antonija postigao odluèujuæi koš 28 sekundi pre kraja, a zatim odigrao dobru odbranu nad Strefonom Marberijem. Najbolji pojedinac u pobednièkom timu bio je prošlogodišnji MVP lige i finala plej-ofa Tim Dankan sa 24 poena i 12 skokova, dok je Karter, koji je bio u startnoj petorci umesto povreðenog Tonija Parkera, završio meè sa 10 poena, 6 asistencija i 5 skokova.

U timu Finiksa, najefikasniji je bio Marberi sa 24 pogotka (7 skokova, 6 asistencija), Šon Merion je postigao 20, a Amari Stodemajer i Džejk Voskul po 10. Iako je ceo pripremni period propustio zbog operacije kile, Žarko Èabarkapa dobio je prilièno veliku minutažu na svom NBA debiju. 17. Pik sa poslednjeg drafta igrao je èak 26 minuta, uz uèinak: 5 poena, 5 skokova, 1 asistencija, ali i 6 izgubljenih lopti.

U prvoj utakmici sezone, Filadelfija je zahvaljujuæi sjajnoj igri Alena Ajversona, pre svega u poslednjoj èetvrtini, pobedila Majami – 89:74. Najbolji strelac Siksersa muèio se u prve tri èetvrtine, ali je u poslednjem periodu ubacio 13 od ukupno 26 poena i doveo svoj tim do prvog trijumfa. Uz to je imao i 11 asistencija, po 5 ukradenih lopti i skokova. Najefikasniji u poraženom timu bio je 5. pik sa poslednjeg drafta Dvejn Vejd sa 18 poena.

Veèeras, odnosno sutra rano ujutro po centralno-evropskom vremenu, igra se èak 11 utakmica, a od timova za koje nastupaju igraèi sa prostora SCG, Detroit Željka Rebraèe, Darka Milièiæa i Igora Kokoškova doèekuje Indijanu, Aleksandar Pavloviæ sa Jutom igra protiv Portlanda u Solt Lejk Sitiju, a Vlade Divac i Peða Stojakoviæ doèekuju prvog pika sa poslednjeg drafta Lebrona Džejmsa i Klivlend Kavalirse u svojoj “ARKO Areni”. Njujork je domaæin Orlandu, ali je Slavko Vraneš na listi povreðenih, dok su trojica srpsko-crnogorskih košarkaša: Peða Drobnjak i Marko Jariæ, kao èlanovi L. A. Klipersa i Vladimir Radmanoviæ sa Sijetlom, trenutno u Japanu, gde æe u naredna tri dana odigrati dve zvaniène utakmice.

XS
SM
MD
LG