Linkovi

Delegacija amerièkog Predstavnièkog doma posetila Irak - 2003-09-28


Kongresmenima se pružila prilika da lièno vide razrušenu infranstrukturu pred oèekivano glasanje iduæeg meseca u Kongresu o zahtevu predsednika Džordža Buša za dodelu osamdeset sedam milijardi dolara uglavnom za bezbednost i rekonstrukciju u Iraku.Delegacija Predstavnièkog doma je posetila jednu teško ošteæenu bolnicu i elektriènu centralu u Bagdadu koja s mukom nastoji da zadovolji potrebe pet miliona gradjana. Kongresmeni su apelovali pred novinairma u Bagdadu na amerièku javnost da pomogne Iraku da stane na svoje noge posle dvadeset trogodišnje diktature. Èlan Odbora Predstavnièkog doma za dodelu sredstava Džim Volš ukazao je da je veæina štete koju je video sa svojim kolegama pruzrokovana nemarom Sadama Huseina, a ne invazijom.

“Devedeset devet odsto štete koju smo videli prouzrokovao je lider ove zemlje, a ne naša vojska, koaliciona vojska.“

Drugi kongresmen, Rik Larson ukazao je da æe predoèiti svojim biraèima da æe veliki ulog biti doveden u opasnost, ukoliko Sjedinjene Države ne pruže finansijku pomoæ Iraku.

“Reæi æu poreskim obveznicima koji žive u mom biraèkom okrugu da ne možemo da se povuèemo. Potrebno je da i dalje budemo angažovani u Iraku i izgradimo mir koji æe biti uspešan koliko i vojna pobeda. “

Kongresmen Volš oèekuje da æe se u Kongresu glasati o zahtevu predsednika Buša najkasnije sredinom iduæeg meseca. Veæina analitièara predvidja da æe predsednik Buš dobiti veæi deo svote koju zahteva od Kongresa koji kontrolišu njegove stranaèke kolege republikanci. Medjutim, neki èlanovi Kongresa su kritikovali predsednikov zahtev u vreme sve veæeg federalnog budžetskog deficita i nedovoljnog finasiranja domaæe infrastrukture.

XS
SM
MD
LG