Linkovi

Thirthen - 2003-08-24


Film "Trinaest" bavi se odrastanjem trineastogodišnje Tracy, koju tumaèi Evan Rachel Wood. Problematièni period devojèice dodatno se komplikuje kada Tracy upoznaje vršnjakinju Evie, koju tumaèi Nikki Reed, koja je sve ono što Tracy želi da bude: samouverena, seksi i provokativna.

Zahvaljujuæi ”zauvek pozajmljenoj“ garderobi iz skupog butika, body piercingu koji je uèinila bez znanja svoje majke, flertovanju sa drogama i vrtoglavoj popularnosti u školi, Tracy postaje nepoznanica za rodjenu majku Melanie, koju tumaèi Holly Hunter.

Do tada dobar odnos Melanie i Tracy stavlja se na probu kada majka kod najbolje drugarice svoje æerke otkrije drogu, seks i na kraju, zloèin. Nikki Reed, koja inaèe tumaèi Evie, napisala je scenario za ovaj film kada joj je bilo 13 godina, i kada je prolazila kroz svoje pubertetske poteškoæe.

“Lik Tracy nastao je na osnovu nekih mojih iskustava, ali ne mogu da kažem da je film autobiografski, jer nisam iskusila sve ono što se desilo glavnom liku u filmu. Medjutim, ja u filmu tumaèim zrelu i opasnu Evie, koja nije nastala na osnovu stvarne liènosti, ali ja je doživljavam kao devojèicu koja je sa èetiri godine bila svedok majèinog overdouza, i koja u stvari nema nikakav dom.“

Evan Rachel Wood je dobila velike pohvale kritike za odlièno tumaèenu ulogu Trejsi, koju je provela kroz period detinjstva i adolescencije. Dobitnica Oskara za ulogu u filmu ”Klavir“, Holly Hunter tumaèi Melanie, majke male Trejski kojoj pokušava da pristupi kao prijatelj, ali i sama spoznaje da je devojèici potreban roditelj:

“Ona je majka koja voli, i mslim da svi roditelji u jednom momentu shvate da je biti roditelj zapravo najveæi izazov u životu.“

"Trinaest" je debitantski film Catherine Hardwicke, po zanimanju scenografa, èije rad su na primer lokacije za filmove Vanilla Sky, Mad City i Tank Girl. Pored nagrade za najboljeg reditelja u drami na nedavno završenom Sundance filmskom festivalu, Catherine Hardwicke je nominovana za nagradu žirija za svoj debitantski film "Thirteen". Medjutim, ona je sa Nikki Reed radila i na scenariju za svoj debitantski film.

”Poznajem Nikki od malena, i videla sam je u teškim periodima kroz koje je prolazila. Rad na ovom scenariju je zapravo naèin da je izvuèemo iz nevolja.“

Film "Trinaest" je niskobudžetni projekat, a veoma je interesantno da je snimljen u prestonici A-produkcije - u Los Andjelesu, na 16 milimetarskoj traci. Za dalju distribuciji u Americi kupila ga je kompanija Fox Searchlight za 2 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG