Linkovi

Državni sekretarijat demantuje povlaèenje Kolina Pauela - 2003-08-04


Kolin Pauel, za koga ankete pokazuju da je jedan od najpopularnijih èlanova Bušove administracije, navodno je rekao najbližim prijateljima da ne namerava da ostane na tom položaju èak ako predsednik Buš osvoji drugi èetvorogodišnji mandat. Ali njegovi savetnici energièno pobijaju izveštaj objavljen u juèerašnjem Vašington postu da su se Pauel i njegov zamenik Rièard Armitidž praktièno obavezali da æe se povuæi 21. januara 2005, dan posle predsednièke inauguracije. Post je naveo izvore u administraciji koji kažu da je Armitidž to nedavno preneo savetnici za nacionalnu bezbednost Kondolizi Rajs. Taj izveštaj odmah je podstakao nagadjanja u medijima o moguæim nasledicima. Na brifingu za novinare u Stejt departmentu, predstavnik Filip Riker je insistirao da se navodni razgovr nikada nije dogodio:

”Nije bilo razgovora izmedju zamenika državnog sekretara i savetnice za nacionalnu bezbednost Kondolize Rajs o bilo kakvim planovima za povlaèenje sa položaja. Ta prièa nema osnovu. Kako je sekretar Pauel oduvek govorio, on i njegov zamenik æe služiti koliko se to predsedniku svidi i to æe i nastaviti da rade. Prema tome, dobrodošli u Vašington u avgustu, kada ovakve izmišljotine izbijaju na prve stranice. Ali osnove za ti prièu nema.“

Slièan komentar dao je i sekretar Bele kuæe za štampu Skot Mekilen u Teksasu, koji je rekao da državni sekretar i njegov zamenik uživaju u svom poslu i da izveštaj u Postu pokazuje kako Vašingtonom leti kruže razne glasine. Predstavnik Državnog sekretarijata Riker je istakao da Pauel normalno obavlja svoju dužnost i da æe on i Rièard Armitidž danas putovati u Kroford, u Teksasu, kako bi obavestili predsednika o najnovijim spoljnopolitièkim dogadjajima, ukljuèujuæi skorašnje razgovore o severnokorejskom nuklearnom programu i bliskoistoèna mirovna nastojanja. Ovdašnji funkcioneri kažu da bi, èak ako Pauel planira odlazak 2005., bilo politièki neoštroumno da to objavljuje sada, 17 meseci pre kraja ovog mandata, jer bi to moglo da potkopa njegov uticaj u spoljnopolitièkim odlukama. Jedan funkcioner administracije posebno je komentarisao deo izveštaja u Vašington postu prema kome Pauelovo obeæanje supruzi, a ne razlika u politièkim gledištima, stoji iza njegove želje da se ogranièi na jedan mandat. Pomenuti funkcioner je rekao da gospodja Pauel nema nikakve veze sa tim i da je veoma uznemirena što su je mediji umešali u tu prièu. Poslednjih nekoliko decenija amerièki državni sekretari se nisu dugo zadržavali na položaju. Poslednji koji je služio osam godina - odnosno dva predsednièka mandata - bio je Din Rask, koga je imenovao predsednik Džon Kenedi 1961. godine, i koji je ostao pod predsednikom Lindonom Džonsonom, kada je ovaj došao na položaj posle ubistva predsednika Kenedija.

XS
SM
MD
LG