Linkovi

Stopa nezaposlenosti opala na 6,2 odsto - 2003-08-01


Prema novim podacima, stopa nezaposlenosti u SAD je opala ovog meseca, a ekonomija ne samo da nije stvorila nova radna mesta, veæ je izgubila 44.000 radnih mesta, dok obeshrabreni radnici gube svoja zaposlenja. Kako je izvestio dopisnik GA, Beri Vud, finansijska tržišta su razoèarana najnovijim podacima. Stopa nezaposlenosti je opala na 6,2 odsto, što predstavlja pad za dve desetine procenta, i prvo poboljšanje za više od godinu dana. Medjutim, poboljšanje je rezultat odlaska radnika sa tržišta radne snage. Ekonomista u firmi “ Wachovia Securities” u Severnoj Karolini, Džej Brison, kaže da je izveštaj Sekretarijata za rad razoèaravajuæi. Finansijska tržišta su oèekivala da æe doæi do stvaranja novih radnih mesta za desetine hiljada radnika, umesto gubitka 44.000 radnih mesta. To je šesti uzastopni mesec u kome amerièka privreda gubi radna mesta. Obièno u ovoj fazi ekonomskog oporavka, privreda stvara radna mesta brzim tempom. Ekonomski oporavak je poèeo u novembru 2001. godine, nakon blage, osam meseci duge recesije. Od poèetka 2001. godine , ekonomija je izgubila 2 miliona šesto hiljada radnih mesta. Ipak, predsedavajuæi zajednièkog kongresnog ekonomskog odbora, republikanac Robert Benet, izjavio je da je pad stope nezaposlenosti ohrabrujuæi znak“

“Indikator o blagom padu stepena nezaposlenosti je umeren i beleži smanjenje sa 6,4 na 6,2 odsto. Medjutim, indikator se kreæe u dobrom pravcu. Broj registovanih nezaposlenih osoba se smanjuje. U stvari, mi smo tek prošlog meseca registrovali broj nezaposlenih od prethodnog meseca.”

Ranije ove nedelje, administracija je objavila da je privreda zabeležila brži od oèekivanog rasta u drugom kvartalu ove godine, dok bruto nacionalni proizvod beleži rast po stopi od 2,4 odsto godišnje . Analitièari su oèekivali porast za samo 1,5 odsto. Berzanske aktivnosti su intenzivirane od marta ove godne, što, generalno, predstvlja znak bržeg ekonomskog rasta. Kompanije su se uglavnom oporavile od problema prevelikih proizvodnih kapaciteta, koji je bio propraæen visoko tehnološkim bumom krajem 90-tih, dok postoje znaci da se poveæava profit korporacija. Analitièari kažu da je osnovni problem u tome da se SAD ekonomski oporavljaju bez poveæanja broja radnih mesta.

XS
SM
MD
LG