Linkovi

Putovanje u središte oluje - 2003-06-18


Svake godine, oluje kao ova nanose dve milijarde dolara štete širom Sjedinjenih Država. Da bi bolje razumeli proces nastajanja oluja, nauènici su poèeli da ih prouèavaju iz vazduha, uz pomoæ specijalno prepravljenog aviona, proizvedenog još 1949. godine:

Prepravljeni avion tipa T-28, nazvan ”Probijaè oluja,“ jedini je takve vrste, a Tom Vorner je jedan od trojice pilota koji sa njim uleæu u najgušæe oblake:

”To izgleda kao da se po magli vozite toboganom, dok na sve strane sevaju blicevi. Let je pun drmusanja, a grad koji udara u trup i krila pravi užasnu buku.“

Tokom leta, specijalni instrumenti beleže razne podatke o oluji, dok piloti putem radija prenose meteorolozima na zemlji svoje utiske:

Svaki drugi avion te velièine bio bi teško ošteæen, ali ovaj može da izdrži udarce komada leda preènika 7 santimetara, dok ga posebno snažan motor održava u vazduhu. Tokom 30 godina letenja avion je 20 puta udario grom, sreæom bez posledica. Druga opasnost preti od naslaga leda na krilima, kojih se piloti oslobadjaju tako što se spuštaju na manju visinu kako bi se otopio. Pilot Tom Vorner, koji je nekada leteo na nadzvuènim bombarderima, kaže da mu ovaj posao zadovoljava strast za letenjem i fascinaciju olujama:

”Mnogi me pitaju da li sam lud. Zašto to radim? A ja sam uvek bio fasciniran jakim nevremenom. Osim toga, mi smo vrlo metodièni u primeni mera bezbednosti. Zato ne bih rekao da sam lud.“

Podaci koje prikupljaju posade ”Probijaèa oluja“ koriste se i za razvijanje novih instrumenata - kao što su radar koji može da otkriva grad ili detektori turbulencije za putnièke avione. T-28 je nedavno opremljen novim motorom i trenutno je na zadatku uletanja u oluje u državi Južna Dakota.

XS
SM
MD
LG