Linkovi

5. jun 1947.  Maršalov plan - 2003-06-05


Na današnji dan petog juna 1947. godine - dve godine nakon završetka Drugog svetskog rata - državni sekretar Džordž Maršal je najavio plan za ekonomski oporavak Evrope. Taj predlog, koji je postao poznat kao Maršalov plan, pomogao je u osujeæenju komunistièke ekspanzije u posleratnim godinama. Državni sekretar Maršal je najavio taj plan tokom govora održanog na ceremoniji dodele diploma na univerzitetu Harvard.

”Naša politika nije usmerena ni protiv jedne zemlje, niti doktrine, veæ protiv gladi, siromaštva, oèajanja i haosa, kako bi se omoguæila pojava politièkih i socijalnih uslova u kojima bi mogle da egzistiraju slobodne institucije“.

Maršalov plan je pomogao u obnovi ekonomija u tom regionu i postavljanju osnova za današnju evropsku privredu. Petnaest milijardi dolara koje su pružile Sjedinjene Države distribuirala je Organizacija za evropsku ekonomsku saradnju, koja je brojala 16 zemalja èlanica. Tako su evropske zemlje mogle da koriste novac po svom nahodjenju, bez finansijskih odluka od strane Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG