Linkovi

Još jedna masovna grobnica pronadjena u Iraku - 2003-05-17


Još jedna masovna grobnica je pronadjena u Iraku. Opozicioni Iraèki nacionalni kongres je saopštio da je u toj grobnici verovatno pokopano oko šest stotina kuvajtskih ratnih zarobljenika pogubljenih u zalivskom ratu 1991. godine. O tome izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Iraka Majkl Dradž .

Zadah smrti se nadneo nad masovnom grobnicom u pustinji blizu jezerskog letovališta Habanija, oko sto kilometara zapadno od Bagdada. Iraèki nacionalni kongres, koji se protivio Sadamu Huseinu, izvestio je da je od oèevidaca saznao da je u toj masovnoj grobnici sahranjeno oko šest stotina ljudi 1991. godine. Veruje se da su sve žrtve kuvajtski vojnici zariobljeni posle upada iraèkih trupa u avgustu 1990. u Kuvajt. Prema reèima predstavnika Iraèkog nacionalnog kongresa Entifada Kanbara:

“Jedan svedok, oèevidac, vojni vozaè koji je dovezao na to mesto zarobljene kuvajtske vojnike, izvestio nas je da su zarobljenici streljani i sahranjeni u oktobru 1991. “

Drugi funkcioner Iraèkog nacionalnog kongresa Abdul Aziz Alkubaisi naveo je da je isti oèevidac odveo funkcionere do masovne grobnice iz koje je juèe ekshumirano oko èetrdeset tela. Liène isprave nisu nadjene. Ekshumacija je -prema reèima Alkubaisija -obustavljena i Iraèki nacionalni kongres je apelovao na kuvajtsku vladu da povede istragu. Alkubaisi je predoèio da bivši iraèki vojni vozaè , poput drugih oèevidaca, strahuje od javnog identifikovanja, ali da je imao dug razgovor sa funkcionerima Iraèkog nacionalnog kongresa. Alkubaisi je naveo na arapskom reèi oèevidaca o ponašanju zarobljeniih kuvajtskih vojnika pred samo streljanje.

Zarobljeni Kuvajæani su klicali ”Nema drugog Boga do svemoguæeg boga!“ Neki su plakali. To je bilo sve što su mogli da urade kada su im vezali ruke i stavili povez preko oèiju, “ kako su naveli oèevici. Kuvajska vlada veæ dugo vremena zahteva da se utvrdi sudbina Kuvajæana zatvorenih za vreme iraèke okupacije. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je usvojio rezoluciju kojom se zahtevala repatrijacija zatvorenih Kuvajæana posle izbacivanja iraèkih trupa iz Kuvajta 1991. godine.

XS
SM
MD
LG