Linkovi

Vojni inspektori UN ponovo u Iraku? - 2003-04-22


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, izneo je da meðunarodna zajednica mora da se saglasi sa kljuènim naèelima osiguranja mira i stabilnosti u toj ratom - rastrzanoj zemlji.

”Moramo da poštujemo suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Iraka. Svesni smo da su Iraèani odgovorni za sopstvenu politièku buduænost i kontrolu nad prirodnim bogatstvima, ali da bi dospeli do toga, meðunarodna zajednica mora da odigra ulogu, a mi - u Ujedinjenim nacijama - smo spremni da tome doprinesemo.“

Zaposlenima Ujedinjenih nacija u Beèu, Anan je rekao da svakog dana sve veæi broj osoblja svetske organizacije odlazi za Irak. Dodao je da radnici Ujedinjenih nacija nadgledaju dostavljanje humanitarne pomoæi, i uskoro bi mogli da ponovo uspostave sistem raspodele da bi se u potpunosti sprovodio program Nafta za hranu.

Generalni sekretar je ukazao da je rad inspektora za oružje, koji su u Iraku tragali za oružjem masovnog uništenja, širom sveta bio poštovan. Njihov mandat je i dalje na snazi, naveo je Anan, ali su morali da prekinu rad zbog rata.

Anan je rekao da inspektori moraju da se vrate u Irak, èim uslovi to dopuste, da bi utvrdili da li se Irak zaista oslobodio oružja za masovno uništenje.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, boravi u tro - dnevnoj zvaniènoj poseti Austriji, kojom prilikom æe razgovarati sa vodeæim politièarima. Austrija se nada da bi u Beèu mogla da se održi konferencija Ujedinjenih nacija o posleratnom Iraku.

XS
SM
MD
LG