Linkovi

Amerièki muslimani se sele u Kanadu - 2003-04-20


Pakistanske porodice, èak i iz udaljenih država kao što su Teksas i Kalifornija, iskupile su se na graniènom prelazu u mestu Platsburg, na severu države Njujork. Zbog toga što su veæini istekle vize za boravak, ovi muslimani strahuju da æe biti deportovani natrag u Pakistan. Jedan od takvih je Mohamad Faruk, koji je živeo na Long ajlendu tri godine radeæi kao stolar:

”Hoæu da odem pre isteka roka jer ne želim da se vraæam u svoju zemlju, a ne mogu da živim ni ovde, pa nemam drugog izbora.“

Ali kao desetine drugih, Faruka, njegovu suprugu i troje dece odbile su kanadske vlasti pošto je granièni prelaz bio zagušen. Po povratku, amerièke vlasti su ih zadržale dok ne prikupe 5 hiljada dolara za kauciju:

”Kada su me uhapsili, oko deset uveèe, upitao sam šta æe biti sa mojom decom? Oni rekoše da ne znaju. Ovo je užasno. Pet dana smo spavali u kombiju.“

Porodica Faruk sada mora da u prihvatnom centru èeka na sledeæu priliku za ulazak u Kanadu. Slièna situacija je i na drugim graniènim prelazima. Patrik Djanantonio je šef Službe za pomoæ izbeglicama, u državi Vermont. On kaže kako je njegova grupa bila primorana da obustavi pomoæ novim porodicama:

”Potpuno smo zagušeni. Smestili smo i brinemo se o preko 200 ljudi.“

Djanantonio dodaje da vlasti privode u prihvatilišta sve one kojima su istekle vize za boravak. Ali federalni funkcioneri tvrde da je program uspešan. Kimberli Vajsman, predstavnica novoosnovanog Biroa za carine i zaštitu granica kaže da je do sada registrovano i ispitano skoro 90 hiljada osoba:

”Ovaj program omoguæava Sjedinjenim Državama da uporede otiske prstiju stranaca koji predstavljau potencijalnu opasnost sa bazom podataka o traženim zloèincima i teroristima za koje znamo.“

Kimberli Vajsman kaže da je zadržano više od 1700 muškaraca, pretežno zbog prekršaja u vezi sa vizama, od kojih je 170 još u pritvoru. Ali neki kritièari osporavaju da je to uspeh. Tokom jednog pretresa o pravosudju republikanski senator Arlen Spekter doveo je u pitanje opravdanost hapšenja Pakistanaca koji pokušavaju da napuste zemlju. Pakistanska vlada, koja se smatra jednim od najvažnijih saveznika u borbi protiv terorizma, opisuje tu politiku kao preterano strogu. U medjuvremenu, kanadske vlasti kažu da je tokom prva tri meseca ove godine skoro 2 hiljade Pakistanaca prešlo iz Sjedinjenih Država, dok ih još mnogo èeka kraj granice.

XS
SM
MD
LG