Linkovi

Avganistanu obeæano 50 miliona dolara - 2003-02-22


Medjunarodni donatori su obeæali avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju, na sastanku u Tokiju, pomoæ od preko pedeset miliona dolara za obnovu Avganistana. Kako navodi dopisnica Glasa Amerike iz Tokija Ejmi Bikers, predsednik Karzai je izvestio delegate da je postignuto mnogo da se zemlja stabilizuje, posle pada Talibana 2001. godine, ali da regionalne milicije i terorizam i dalje zabrinjavaju.

Sjedinjene Države, Japan, Britanija i Kanada obeæali su na sastanku u Tokiju da æe pružiti veæi deo finansijske pomoæi za obnovu Avganistana. Nova pomoæ od preko pedeset miliona dolara biæe upotrebljena za regrutovanje nacionale vojske i finansiranje programa razoružavanja civila. Na sliènom sastanku prošle godine obeæana je pomoæ od oko èetiri i po milijarde dolara, od èega je -prema procenama - veæ potrošeno dve milijarde dolara. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je ocrtao delegatima trofazni proces razoružavanja i ukazao da glavni izazov miru predstavlja rasprostranjeno posedovanje oružja i neuspeh u razoružavanju privatnih armija koje bi mogle ugroziti opšte izbore iduæe godine, prve u istoriji Avganistana. Predsednik Karzai je takodje predoèio da se ostaci svrgnute talibanske vlade i teroristièke mreže al-Kaida još uvek kriju u udaljenim plainskim oblastima. “Po mom shvatanju, oni veæ èine sve što mogu da nam naškode. Poraženi su i žele da pokažu da mogu da uèine nešto. “

Predsednik Karzai se osvrnuo pred novinarima na nedavne uspehe svoje vlade i naveo da se hiljade izbeglica vraæaju, da su se deca vratila u škole i zdravstvene usluge poboljšale od pada Talibana 2001. godine. Prema njegovim treèima, vlada koju predvodi nadzirala je glatki prelazak na novu avganistansku valutu.

“Usvojili smo politiku uvodjenja nove avganistanske valute umesto dolara. Doneli smo tu odluku i u roku od dva ili tri meseca štampali novu valutu koja je sada dostupna širom zemlje.“

Ambasador Dejvid Džonson, amerièki koordinator za Avganistan, ukazao je na sastanku u Tokiju da æe amerièke trupe ostati u Avganistanu dokle god to bude potrebno. Prema njegovim reèima, Sjedinjene Države bi mogle ponuditi dodatnu pomoæ od više stotina miliona dolara, ukoliko je odobri Kongres. Amerièka vlada je veæ uložila preko pet stotina miliona dolara u projekte humanitarne pomoæi Avganistanu od kako je poražen Taliban. Svetska banka i druge grupe su ukazale da je toj zemlji posle više od dve decenije dugog rata potrebno petnaest milijardi dolara za obnovu razorene infrastrukture.

XS
SM
MD
LG