Linkovi

El Baradei obilazi iranska nuklearna postrojenja - 2003-02-21


Generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El-Baradei je doputovao u Iran da bi posetio nuklearna postrojenja koja bi - kako sumnja amerièka vlada - mogla biti deo programa proizvodnje nuklearnog oružja. Kako navodi dopisnica Glasa Amerike iz Beèa, Melani Sali, iranska vlada je izvestila Medjunarodnu agenciju za atomsku energiju da gradi nova postrojenja za proizvodnju elektriène energije.

Generalni direktor El Baradei je doputovao u Iran sa malom ekipom tehnièkih eksperata. Predstavnica Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Melisa Fleming, je ukazala da je cilj te posete da se ustanovi taèna priroda novih nuklearnih postrojenja u centralnom delu Irana.

”Vodiæe se razgovori na višem nivou, takodje sa predsednikom Hatamijem, i tehnièka ekipa æe posetiti dva postrojenja u izgradnji koja su kontroverzna.“

Bušova administracija veruje da bi ta postrojenja, zapažena na satelitskim fotografijama, mogla biti upotrebljena u sklopu zabranjenog programa proizvodnje nuklearnog oružja. Iranska vlada je informisala Medjunarodnu agenciju za atomsku energiju da su sve nuklearne aktivnosti “nevojne.“ Predsednik Hatami je saopštio prošlog meseca da su u Iranu otkrivene naslage uranijuma i da je poèelo iskopavanje. Predstavnica Melisa Fleming je navela da je Iran informisao Medjunaodnu agenciju za atomsku energiju u septembru prošle godine da planira da ovlada punim ciklusom nuklearnog goriva-od vadjenja rude do prerade nuklearnog otpada - da bi se osamostalio u tom pogledu. Jedna grupa iranskih izgnanika tvrdi da iranska vlada krije osetljivu opremu od Medjunarodne agencije za nuklearnu energiju. Iran je potpisnik sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Medjunarodna agencija za nuklearnu energiju želi da Iran potpiše takozvani dodatni protokol kojim bi se omoguæile inspekcije sliène onima koje su u toku u Iraku.

XS
SM
MD
LG