Linkovi

DSS ne prihvata rezultate izbora - 2002-12-09


Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršiæanin izjavio je na konferenciji za novinare da predsednièki izbori nisu završeni i da izborni rezultati ne mogu biti utvrðeni dok se ne ustanovi konaèan broj biraèa. Dragan Maršiæanin je rekao da Demokratska stranka Srbije podnosi kriviène prijave protiv èlanova Republièke izborne komisije i osoba koje su uèestvovale u spaljivanju izbornog materijala sa prethodnih predsednièkih izbora i da insistira na utvrðivanju politièke odgovornost.

Republièki ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Rodoljub Šabiæ odbacio je optužbe Demokratske stranke Srbije da joj nije dozvoljen uvid u bazu podataka sa brojem biraèa.

U izveštaju Posmatraèke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Saveta Evrope navodi se da su izbori sprovedeni uglavnom u skladu sa meðunarodnim standardima, ali i da kandidati koji su na njima uèestvovali nisu odrazili celokupni politièki spektar u Srbiji. Na konferenciji za novinare saradnik kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a Hrajd Balijan naglasio je da su razlozi za neuspeh izbora politièke, a ne tehnièke prirode i da se izborni propisi ne mogu menjati pošto se izbori završe. Predstavnici Posmatraèke misije ocenili su da neuspeh izbora za predsednika Srbije produbljuje politièki æorsokak u Srbiji i šteti meðunarodnom kredibilitetu zemlje i da bi se mogao negativno odraziti na buduænost reformskog procesa u Srbiji. Demokratska stranka saopštila je da prihvata postignuti rezultat predsednièkih izbora kao izraz volje graðana i izrazila nerazumevanje za postupke Demokratske stranke Srbije i njenog predsednièkog kandidata Vojislava Koštunice, ocenjujuæi da neargumentovanim odbijanjem da prihvate izborni rezultat kompromituju zemlju. Demokratska stranka navela je da prihvata izborni rezultat, s obzirom da su predstavnici domaæih i meðunarodnih institucija nadležnih za kontrolu izbornog procesa pozitivno ocenili organizaciju izbora. Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus izjavio je da je neuspeh predsednièkih izbora bio oèekivan i zatim ocenio da bi iduæe godine trebalo da budu organizovani vanredni parlamentarni izbori.

XS
SM
MD
LG