Linkovi

Raspisani predsednièki izbori u Crnoj Gori - 2002-10-16


Iako je nadavno najavila da æe predsjednièki izbori biti raspisani nakon parlamentarnih i da æe to uèiniti neko drugi, predsjednica crnogorskog parlamenta Vesna Peroviæ iznenadila je danas politièku javnost Crne Gore odlukom o raspisivanju predsjednièkih izbora. Ona je kasno veèeras pred novinarima saopštila:

“Izbori za predsednika republike Crne Gore odrzaæe se u nedelju, 22. decembra ove godine. Rokovi za vršenje izbornih radnji poèinju teæi od danas. Predlog kandidata za predsednika republike Crne Gore podnosi se RIK do 2. decembra 2002. godine”.

Predstavnici DPS, medjutim, tvrde da Vesna Peroviæ nije obavila nikakve konsultacije sa šefovima poslanièkih klubova u crnogorskom parlamentu u vezi sa raspisivanjem predsejdnièkih izbora. Crnogorski predsjednik Milo Djukanoviæ izjavio je veèeras da je Vesna Peroviæ dugo oklijevala i dodao:

“Iako je zakašnjelo, drago mi je da je gospodja Peroviæ, nakon svih obaveza koje je imala, uvodjenja reda u parlamentarnom restoranu i još nekih obaveza koje su joj bile vjerovatno preèe od ovoga, konaèno raspisala predsjednièke izbore i da mi sada imamo jasnu dinamiku aktivnosti koje æe se voditi do tih izbora. Ja nemam nikakvu sumnju da æe Crna Gora nakon tih izbora opet imati demokratskog, reformski orijentisanog, evropski profilisanog predsjednika, kakvog zaslužuje .”

Za to vrijeme, kampanja za parlamentarne izbore ulazi u završnicu. Veèeras su na glavnom gradskom trgu u Podgorici miting odrzali liberali, dok je crnogorski predsjednik Milo Djukanoviæ boravio na Cetinju i tamo najavio da æe Crna Gora do 2010. godine uæi u EU. Završnu promociju u Podgorici sjutra æe odžati koalicija za promjene, dok æe u petak uveèe završnu promociju održati koalicija za evropsku Crnu Goru predsjednika Djukanoviæa

XS
SM
MD
LG