Linkovi

Poèinje rad na ustavnoj povelji - 2002-05-13


Maršiæanin nije želeo da imenuje sastav tog tima, ali je rekao da æe na izradi ustavne povelje raditi isti struènjaci koji su saèinili predlog te stranke za ustav Srbije i da æe im se prikljuèiti grupa profesora beogradskog Pravnog fakulteta. Smatramo svojom obavezom da izradimo taj dokument koji æe rajasniti sve one nedoreèenosti Beogradskog sporazuma i u kome æemo izneti naš stav o tome šta treba da sadrži ustavna povelja i koja rešenja za pojedina otvorena pitanja treba da ponudi, rekao je Maršiæanin.

S druge strane, Demokratska stranka istièe da je stvarni problem u tome što Beogradski sporazum još nije usvojen u federalnom Parlamentu. Tim povodom, visoki funkcioner Demokratske stranke Goran Vesiæ kaže da nije moguæe da jedna stranka radi nešto što treba da bude državni dokument. Umesto da se DSS i njen predsednik Vojislav Koštunica usredsrede na to da SNP doðe u saveznu skupštinu i glasa za Polazne osnove o zajednièkoj državi i potom krenemo u izradu Ustavne povelje, oni samo rade tu povelju, što je meni èudno, kaže Vesiæ.

Pažnju javnosti najviše je, meðutim, zaokupila vest da su se pre tri dana u jednom vojnom objektu kod Šida sastali predstavnici jugoslovenskog vojno-politièkog vrha sa visokom delegacijom NATO pakta i razgovarali o modalitetima saradnje i uslovima za pristupanje Jugoslavije Partnerstvu za mir. Da je sastanak održan novinarima je potvrdio potpredsednik srpske Vlade Nebojša Èoviæ koji je rekao da se detalji razgovora ne kriju i da se razgovaralo o koracima koji nas èekaju, a prvi je svakako Partnerstvo za mir.

Jedan od uèesnika sastanka zamenik predsednika odbora za bezbednost jugoslovenskog parlamenta Boris Tadiæ je rekao da se razgovaralo samo o uslovima za prikljuèenje Jugoslavije programu Partnerstvo za mir.

Kao predstavnici politièkog vrha zemlje na sastanku su uèestvovali šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanoviæ, zamenik ministra odbrane Svetislav Ristiæ i pomoænik ministra Dobrosav Radovanoviæ, zamenik odbora za bezbednost jugoslovenskog parlamenta Boris Tadiæ i savetnici predsednika Jugoslavije Rade Bulatoviæ i Predrag Simiæ. Delegaciju vojske predvodio je zamenik naèelnika Generalštaba Branko Krga a predstavnik Crne Gore u tim razgovorima bio je savetnik crnogorskog predsednika general Blagoje Grahovac. Delegaciju NATO-a, predvodio je direktor za krizni menadžment alijanse Robert Seri kao i specijalni savetnik generalnog sekretara NATO-a Kris Doneli, dok je predstavnik Bele kuæe bio Brus Džekson.

XS
SM
MD
LG