Linkovi

Žanmari Lepen i francuski izbori - 2002-05-01


Ulice vode uzbrdo iz suncem okupane marsejske luke: na sve strane vrvi od turista i senegalskih drvodelaca koji rade na tipièno afrièkim figurinama. Arapkinje u tradiocionalim odorama vešaju raznobojno rublje po balkonima; miris ”merguez-a“, ljute tuniske kobasice na žaru, mami dok na obližnjim klupama dremaju starci sa fesom na glavi. Dobrodošli u centar Lepenovih pobornika, Marsej, èiji prizori vas mogu prevariti tako da na trenutak pomislite da ste u Alžiru ili Egiptu, a ne u mediteranskoj Francuskoj. Kao i drugde u zemlji, u Marseju je ovih dana bilo studentskih protesta protiv Lepena, kandidata ekstremne desnice koji je u prvom krugu glasanja na predsednièkim izobrima 21. aprila izvojevao 17 odsto glasova i zauzeo drugo mesto po broju glasova -- ispred francuskog premijera Lionela Žospena. Ali, u Marseju je Lepen dobio ni manje ni više nego 23 % glasova, ostvarivši bolji rezultat i od favorita, predsednika Žaka Širaka. Osnova Lepenove baze moæi u Marseju - živopisnom stecištu severnoafrièkih muslimana, Jevreja, Italijana i Jermena - jeste francuska radnièka klasa. Medjutim, za njega su glasali i neki muslimani i Jevresji rodjeni u Francuskoj, i to uprkos njegovoj retorici koja poèiva na anti-imigrantskim i povremeno antisemitiskim sloganima. Šef marsejske kancelarije Lepenovog Nacionalnog fronta Džeki Blan kaže to ne iznenadjuje:

”Džeki Blan tvrdi da su nedavni dogadjaji -- neizvesnost zbog rastuæeg kriminala i napadi na francuske Jevreje -- doprineli Lepenovoj popularnosti jer su Francuzi svih etnièkih grupa konaèno èuli i shvatili Lepenovu poruku o redu i zakonu. S tom tvrdnjom se slaže i Salah Bariki, poreklom Alžirac, èlan gradske uprave i direktor socijalnog projekta za mlade iz porodica sa niskim primanjima.“

Mnogi stariji ljudi poreklom iz severne Afrike siti su nasilja u svojim sredinama, nasilja za koje se èesto okrivljuju mladi Arapi, kaže Bariki i dodaje da su roditelji te dece verovatno glasali za Lepena zbog njegovog oštrog stava prema kriminalu. Mada jedna od zlogaslnih izjava Žanmari Lepena glasi da su nacistièke gasne komore puki istorijski detalj, medju Lepenovim sledbenicima u Marseju ima i Jevreja, ukazuje lokalna marsejska politièarka, Jevrejka Evelin Sitruk, inaèe snaja francuskog Velikog rabina:

Prema recima Evelin Sitruk, èak i neki pripadnici marsejske jevrejske zajednice podržavaju Lepenovo obeæanje da æe u Francuskoj uspostaviti delotvorniji sistem reda i zakona.

Uprkos Lepenovoj popularnosti na biraèkim mestima, retko ko u Marseju je spreman da prizna da je glasao za tog desnièarskog kandidata. Medjutim, veliki broj gradjana Marseja otvoreno se protivi Lepenovim idejama, a medju njima je i popularni francuski fudbaler alžriskog porekla Zinedin Zidan. U intervjuu francuskom radiju on je izjavio da Lepen predstavlja uvredu za sve francuske vrednosti. Isto tako, marsejski bakalin alžirskog porekla Benali Belbdeli, koji je u Marsej došao pre 50 godina, kaže da je užasnut Lepenovim uspehom.

”Ne verujem da su Francuzi rasisti,“ kaže Belbdeli. On smatra da je Lepenov uspeh odraz protesta gradjana Maresja, bez obzira na njihovo poreklo, koji su nezadovoljni uèinkom vlade u Parizu. Ali, po preoceni Nacionalnog fronta, barem 50 % stanovnika ulice u kojoj se nalazi Belbdelijeva bakalnica, a u kojoj mahom žive došljaci iz severne Afrike, glasalo je za Žanmari Lepena.

XS
SM
MD
LG