Linkovi

Reakcije u Hrvatskoj na susret Svilanoviæ - Picula - 2002-04-23


Danasnji beogradski susret ministara Picule i Svilanovica u hrvatskoj javnosti i medijima se ocjenjuje kao pozitivan, pri cemu se u prvi plan stavlja potpisivanje protokola o nacelima identifikacije i utvrdjivanja granica, te izrazeno uvjerenje dvojice ministara da ce pitanje medjudrzavne granice, ukljucujuci problem poluostrva Prevlake, biti rjeseno do kraja gdine. U Zagrebu se takodjer istice da se tim protokolom ostvaruju pretpostavke za prestanak misije UN-a na Prevlaci, to jest pocetak faktickog hrvatskog suvereniteta na tom podrucju.

Za srpsku zajednicu u Hrvatskoj najinteresantnija je danasnja beogradska izjava ministra Picule da ce hrvatska Vlada do kraja godine ubrzati povratak i rjesavanje imovinskih pitanja izbjeglih Srba, te da se hrvatska vlast nada da ce se njihov povratak pretvoriti u trajni ostanak u Hrvatskoj. Piculine rijeci, u kratkom komentaru za Glas Amerike, pozdravio je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirovic, no on je pritom izrazio i odredjene rezerve napominjuci kako su predstavnici hrvatske vlade u vise navrata vec davali optimisticka obecanja, ali da je situacija s povratkom imovine izbjeglim Srbima i dalje porazavajuca.

Sto se tice danas potpisanog sporazuma o kulturnoj saradnji Hrvatske i SR Jugoslavije, treba podsjetiti na raniju izjavu hrvatskog ministra kulture Antuna Vujica kako se bez obzira na ovaj sporazum srpske knjige i stampa nece pojaviti u slobodnoj prodaji u Hrvatskoj sve dok se ne potpise sporazum o uspostavljanju redovnog platnog prometa izmedju dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG