Linkovi

Liberali uskratili podršku vladi Crne Gore - 2002-03-20


Demokratska partija socijalista je, prema ugovoru sa Liberalnim savezom, imala rok od godinu dana da organizuje referendum. Umjesto toga, potpisan je Sporazum o preuredjenoj zajednickoj drzavi, rekao je na danasnjoj pres konferenciji politicki lider liberala Miodrag Zivkovic i obrazlozio:

“ Gospoda Djukanovic i Vujanovic su oteli drzavu gradjanima Crne Gore, onima koji su vecinski glasali za pojekat drzavne nezavisnosti. Tu drzavu su dali onoj manjini koja je glasala protiv te drzave”. Odluka Liberalnog saveza je formalizovanje onoga sto je Demokratska partija socijalista jednostrano uradila, rekao je Zivkovic i izrazio cudjenje sto je, kako je rekao: ”Najvise tijelo Demokratske partije socijalista - Izvrsni odbor - jednoglasno usvojilo tu odluku. To je jedinstven slucaj u svijetu da najvise tijelo jedne partije pogazi program svoje partije,“ rekao je on.

Zivkovic nije iskljucio mogucnost stvaranja nove vlade crnogorskog bloka, rekavsi da su sada sve opcije otvorene. On je istakao da je potpisani Sporazum nepovoljan po Crnu Goru i da se radi o obnovljenoj federaciji, iako lideri Demokratska partija socijalista tvrde suprotno. Predsjednik Socijal-demokratske partije Ranko Krivokapic rekao nam je kako smatra da sporazum nije doprinos stabilizaciji i reformama u Crnoj Gori, zbog cega ce SDP, kako se izrazio:

“Povuci nase ministre u trenutku kada Skupstina usvoji takve Polazne osnove za koje smatramo da ne doprinose demokratizaciji drustva. Ostalo je samo da se to i formalno desi u Parlamentu i da onda pokusamo ponovo formirati reformski blok u Crnoj Gori”.

Za to vrijeme, premijer Vujanovic rekao je da ce se preduzeti sve mjere da se sacuva suverenisticki blok:

“Mislim da je interes partija u suverenistickom bloku da se sacuva suverenisticko jedinstvo, jer je ono garant da cemo nakon tri godine, kroz sadrzaj koji ce se odvijati na nacin koji smo postavili, dobiti referendumsko izjasnjavanje. Ja sam zelio da se to na drugi nacin zavrsi - da se mi dogovorimo prije bilo kakvih reakcija o uskracivanju podrske vladi o onome sto je najbolji interes Crne Gore”.

Portparol Socijalistièke narodne partije Dragan Koprivica, medjutim, tvrdi da se radi o politickoj trgovini liberala:

“Da su gospoda liberali izjavili da nece ni u kakvu vladu, da su se zalozili za vanredne parlamentarne izbore, to bi vec predstavljalo drugaciju sliku. Liberali su izbjegli da kazu hoce li za par dana uci u neku novu vladu, sto je za ocekivati, uz politicka uslovljavanja ispod zita,“ istakao je Koprivica.

XS
SM
MD
LG