Linkovi

Evropska unija i èovekova okolina - 2002-03-06


Španski ministar ekologije Haume Matas, èija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, delovao je juèe optimistièno i pohvalio je svoje kolege zbog odluke da podrže -po njegovim reèima- istorijski sporazum iz Kjota jer æe se tom odlukom spasti do sada najdalekosežniji medjunarodni ekološki sporazum.

Ministar Matas je okarakterisao sporazum iz Kjota kao najobolji instrument u borbi sa klimatskim promenama koje su -po njegovim reèima-najteži ekološki problem sa kojima je suoèeno èoveèanstvo. Ministar Matas je izrazio uverenje da æe podrška Evropske unije tom sporazumu podstaæi druge zemlje da ga ratifikuju pre konferencije Ujedinjenih nacija o održivom razvoju Afrike kasnije ove godine. Iako ni jedna zemlja Evropske unije jos nije ratifikovala sporazum iz Kjota, ministar Matas je naveo da su se sve složile da to urade do juna ove godine. Da bi sporazum postao punovažan, mora ga ratifikovati pedeset pet zemalja. Sjedinjene Drzave su se povukle iz tog sporazuma sa obrazloženjem da bi se njime nanela šteta amerièkoj ekonomiji i izgubilo suviše radnih mesta.

Predsednik Džordž Buš je izneo alternativni plan kojim se apeluje na elektriène centrale da smanje emisiju sumpor dioksida, azotnog oksida i žive. No, primena tih mera bi bila veæinom na dobrovojlnoj osnovi.

Ekološki komesar Evropske unije Margot Valstrom smatra da plan predsednika Buša neæe doprineti smanjenju emisije gasova staklene bašte u svetu.

“U tom planu nema nièeg novog. Njime æe se emisija gasova staklene bašte poveæati, po našem proraèunu, do trideset tri odsto u Sjedinjenim Državama. Smatramo, naravno, da to ne zadooljava.“

Evropska unija je obeæala da æe smanjiti emisije iz 1990. godine za osam odsto do 2012. godine. No, ministri ekologije nisu uspeli da se saglase o tome kako da se to postigne u samoj Evropskoj uniji. Dali su sebi rok da to urade do kraja 2006. godine. Te godine trebalo bi da stupi na snagu smanjenje emisija odredjeno sporazuom iz Kjota. Margot Valstrom je upozorila da æe Evropska komisija tužiti sudu svaku zemlju èlanicu Evropske unije koja se ne bude povinovala dogovorenom smanjenju emisija gasova staklene bašte.

XS
SM
MD
LG