Linkovi

Propao pokušaj hapšenja Radovana Karadžiæa - 2002-03-01


Portparol SFORa u Bosni i Hercegovini kapetan Deril Morel procitao je saopstenje nakon sto je operacija u Ccelibicima zavrsena bez da je ostvaren cilj. Kapetan Morel je ukazo da je i pored neuspeha, operacija pokazala resenost SFORa da traga za osoboma osumnjcenim za ratne zlocne.

“Multinacionalne snage SFORa izvele su operaciju u blizini Ccelbica u Republici Srpkoj koja je za cilj imala hapsenje Radovana Karadzica. Karadzic nije pronadjen na toj lokaciji. Bez obzira na to, operacija je pokazala da je SFOR sposoban i resen da uhapsi, ako je to potrebno i uz primenu sile, osobe osumnjicene za ratne zlocine“.

SFOR je bio kritikovan da jako malo cini na hapsenju osumnjicenih za ratne zlocine, a posebno Radovana Karadzica i njegovog vojnog komandanta generala Ratka Mladica. Da podsetimo, obojica su od strane Medjunarodnog suda Ujedinjenih nacija u Hagu optuzena za genocid pocinjen tokom rata u Bosni i Hercegovini. Prosle nedelje Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Volfgang Petriè izjavio je da neke zemlje koje imaju svoje vojnike u sastvu SFORa strahuju da bi svaka misija, ciji bi cilj bio hvatanje Radovana Karadzica, mogla prerasti u krvoprolice. Kapetan Morel je ocenio da su takve kritike nepravedne, dodajuci da je SFOR od 1997 godine do danas uhapsio 23 osobe osumnjicene za ratne zlocine. Portparol SFORa je ukazao da su obavestajni podaci koje je SFOR dobio ukazvali da se Karadzic krije u jedom od skrovista u Celebicima. Umesto Karadzica vojnici SFORa su u tom skrovistu pronasli prilicno veliku kolicinu oruzja, ukljucujuci i antitenkovske rakete, minobacka granate i protivpesadijske mine. Na pitanje da li NATO veruje da se Karadzic jos uvek krije u toj oblasti kapetan Morel je odgovorio.

“Operacija koju smo danas izveli je zarsena i ovoga puta nismo uspeli da ga uhapsimo. Sto se tice pitanja gde se on tacno nalazi necemo ulaziti u detalje koji se ticu obavestajnih podataka koje posedujemo“.

Televizija Republike Srpske javila je da su mirovne snage uz podrsku helikopteta i oklopnih vozila ulazile u kuce i skole u toj oblasti, istovremeno naredivsi ziteljima da ostanu kod svojih kuca. U izvestaju se takodje navodi da su se cule eksplozije i pucnjava iz vatrenog oruzja, a cela oblast u trenutku je ostala bez struje, vode i telefosnkih veza. Kapetan Morel je odbio da kometarise bilo kakve dodatne detalje operacije.

XS
SM
MD
LG