Linkovi

Govor predsednika Buša o stanju nacije - 2002-01-30


”Dok vam se veceras obracam nasa nacija je u ratu, nasa ekonomija je u recesji a civilizovani svet se socava sa opasnosscu bez presedana. I pored toga stanje nase nacije nikada nije bilo snaznije“ - naglasio je predsednik Buš i nastavio:

“Posledni put smo se ovde sastali u trenucima soka i patnje. Za kratko vreme, za samo cetiri meseca nas nacija je zbrinula zrtve, pocela obnovu Njujorka i Pentagona, stvorila veliku koaliciju, zarobila, uhapsila i svet oslobodila od hiljada terorista, unistila teroristicke kampove u Avganistanu, spasila avganistanski narod od gladi i oslobodila tu zemlju od brutalne represije. Americka zastava sada se vije na nasoj Ambasadi u Kabulu. Terosti koji su ranije okupirali Avganistan sada se nalaze u celijima u zalivu Gvantanamo, a njihove vodje koje su podstrekivle svoje pristalice da zrtvuju svoje zivote sada i sami beze. Amerika i Avganistan sada su saveznici u borbi protiv terorizma, a takodje cemo biti i partneri u obnovi te zemlje“, istakao je predsednik Buš i zahvalio se predsedniku prelazne vlade Avganistana Hamidu Karzaiu koji je kao njegov gost prisustvovao govoru.

Predsednik Buš je medjutim upozorio da se borba protiv terorizma nastavlja.

“Ono sto smo otkrili u Avganistanu potvrdilo je je nasa najgora strahovanja i pruzilo nam pravu sliku u zadatku koji je pred nama. Na video snimcima videli smo dubinu mrznje nasih neprijatelja koji su se smejali pogibiji neduznih ljudi. Pronasli smo dijagrame americki nuklearnih elektrana i vodovoda, detaljne isntrukcije za pravljanje hemijskog oruzja, mape americkih gradova kao i dokumenta u kojima se opisiju najznacjanije znamenitosti Amerike i dugih zemalja sveta. Ono sto smo pronasli potvrdilo nam je da smo daleko od kraja nase bitke i da je rat protiv terorizma tek poceo. Vecina od 19 terorista koji su oteli avone 11 septembra trenirana je kampovima u Avganistanu kao i jos desetine hiljada drugih. I pored cinjenice da su uz pomoc nasih snaga bebednosti i pomoci nasih partnera stotine terorista uhapsenem, desetine hiljada terorista jos uvek su na slobodi. Zbog toga ih moramo goniti ma gde se oni nalazili“, ukazao je predsednik Buš.

Predsednik Buš je upozorio na neohodnost da se teroristi sprece da se doognu oruzja za masovno unistenje. Kao zemlje koje bi mogle obezbediti teroristima takvo oruzje predsenik Buš je pomenuo Severnu Koreju, Iran i Irak za koje je rekao da predstavljao ozbiljnu pretnju miru u svetu.

“Tezeci proizvodnji oruzja za masovnu unistenje ti rezimi predstavljaju veliku i narastajucu pretnju. Oni bi teroriste mogli snabdeti tim oruzjem, ali isto tako i napasti nase saveznike ili pokusati da ucenjuju Sjedinjene Drzave. Ravnodusnost prema bilo kojoj od te tri mogucnosti imala bi katastrofalne posledice“, ukazao je predsednik Buš dodajuci da je upravo iz tog razloga od Kongresa zatrazio najvece povecanje vojnog budzeta u poslednjih dvadest godina kao i 38 milijardi dolara za povecanje mera beznednosti u Sjedinjenim Drzavama pre svega za borbu protiv bioterorizma, unapredjenje obavestajne delatnosti i poboljsanje aerodromske i granicne bezbednosti.

Govoreci o ekonomskim prilikama u zemlji predsednik Buš je pozvao clanove Kongresa da sto pre usvoje predlog zakonskog paketa za podsticaj ekonomije koji bi prema predsednikovim recima pomogo zaustavljaju recesije.

“Izlaz iz ove recesije i staranje novih radnih mesta je jacanje ekonomije kroz ulaganje u fabrike i opremu i brze smanjenje poreza cime bi se ljudima omogucilo da imaju vise sredstava koje ce moci da potroze. Zbog toga od vas trazim da za dobrobit americkih radnika usvojite ovaj zakonski predlog“, rekao je Džordž Buš.

Na kraju, americki predsednik je ukazao da je zajednicka opasnost sa kojom se svet suocio izbrisala i neka stara rivalistva.

”Amerika saradjuje sa Rusijom, Kinom i Indijom na nacine na koje to do sada nikada nije cinila u cilju obezbedjivanja mira i prosperitata. Zajedno sa nasim saveznicima od Evrope od Azije, od Afrike od latinske Amerike pokazujemo da sile terora ne mogu zaustaviti momentum slobode. Spoznali smo istinu koja je neosporna a to je da zlo postoji i da mu se moramo suprotstaviti. I pored razlicite rase i vere mi smo jedna zemlja koja zajedno tuguje i koja se zajedno suocava sa opasnoscu. Cast je duboko ukorenjena u americki karakter i mnogo je snaznija od cinizma. Nasi neprijatelji salju tudju decu u samoubilacke misije i ubistva koristeci veru i zrtvu ako izgovor za tiraniju i smrt. Mi se zalazemo za nesto drugo, za sta smo se opredili jako davno jos od naseg osnivanja. To danas ponovo potvrdjemo. Nas izbor je dostojanostvo i sloboda svakog coveka“ zakljucio je predsednik Buš u obracanju clanovima oba doma Kongresa.“

XS
SM
MD
LG