Linkovi

Ili omnibus zakon ili referendum - 2002-01-22


Predsednik skupštine Vojvodine i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Èanak ocenio je za Glas Amerike raspravu o omnibus zakonu, kojim bi trebalo da Vojvodini budu vraæene nadležnosti, kao odrednicu prema kojoj æe se jasnije videti odnos pojednih politièkih grupacija prema demokratizacije zemlje.

Prema njemu je takvo saznanje, èak važnije i od samog èina izglasavanja Omnibus zakona koji Vojvodjanima ne predstavlja ništa vise do akta dobre volje...

”To je glavna prièa o DSS koji ignoriše potrebe za reformama u zemlji i ukoliko zakon ne bi bio usvojen ne preostaje mi drugi izbor osim da idemo na referendum,“ upozorio je Èanak.

I lider Saveza vojvodjanskih Madjara Jožef Kasa kao glavnog krivca za eventualno neizglasavanje zakona navodi Demokratsku stranku Srbije precizirajuci da ce glasanje predstavljati jasno opredeljenje stranaka za reformu.

”Ako gospodin Koštunica i njegova stranka, zajedno sa ostalim èlanicama DOS-a, glasaju protiv omnibus zakona onda nisu bili iskreni prema svojim glasaèima kada su obeæali promene i decentralizaciju Srbije,“ istakao je Isakov.

Medjutim, za razliku od svojih vojvodjanskih kolega koji se prvenstveno bave Demokratskom strankom Srbije predsednik Reformista Vojvodine Miodrag Isakov izrazio je nadu da æe Nova Srbija, koja je odbila da glasa za zakon, morati da promeni svoj stav, i to prvenstveno pod pritiskom Demokratske stranke

”Demokratska stanka ima naèina da ubedi Novu Srbiju da glasa i da podrži omnibus zakon, ako joj je, naravno, stalo do toga i do, uopšte vodeæe uloge u okviru DOS, u kojoj neæe biti DSS.“ istakao je Isakov.

Prema reèima Isakova eventualno neizglasavanje zakona bi povlaèilo raskid saradnje svake vrste vojvodjanskih partija sa ostalim èlanicama DOS-a, što bi dovelo u pitanje buduæi rad republièkog parlamenta.

XS
SM
MD
LG