Linkovi

Kriza u Argentini - 2001-12-20


Predsednik de la Rua sastaje se sa argentinskim politièkim liderima u pokušaju da smiri rastuæu politièku i ekonomsku krizu koja preti njegovoj vladi. Gospodin de la Rua je u sredu proglasio vanredno stanje, nakon celodnevnih provala i pljaèki gladnih i beznadežnih gradjana, koji su provalili u supermarkete kako bi uzeli hranu.

Izgleda da je naredba kojom se uspostavlja vanredno stanje dovela do prekida pljaèki, ali se neki od protesta protiv predsednika de la Rue nastavljaju. Policija koja štiti predsednièku palatu, u Buenos Airesu, koristila je suzavac i gumene metke kako bi razbila masu od nekoliko stotina demonstranata.

Predsednik Argentine je prihvatio ostavku kontroverznog ministra ekonomije, Dominga Kavalja. Gospodin Kavaljo, koji ja na mesto ministra postavljen u martu, se veæinom smatra krivim za to što zemlja nije izašla iz ekonomske krize. Argentina, koja je treæa po velièini privredna sila u latinskoj Americi, zahvaæena je recesijom koja traje skoro 4 godine. Nezaposlenost iznosi 18% i nastavlja da raste, a zemlja ima problema da isplati javne dugove koji iznose 132 milijarde dolara.

Od kako je došao na vlast, u decembru 1999-e, predsednik de la Rua je primenio 9 razlièitih ekonomskih planova – ali ni jedan od njih do sada nije doneo ekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG