Linkovi

Senat usvojio zakonski predlog o jaèanju obaveštajnih službi - 2001-11-09


Vodeæi Republikanac u Senatskom Odboru za obaveštajni rad, Rièard Šelbi (Richard Shelby), iz Alabame, je rekao da bi usvajanje ovog zakonskog predloga trebalo da pomogne Sjedinjenim Državama u ratu protiv terorizma: “Rat koji danas vodimo zavisi od obaveštajnog rada kao nikada do sada. Ovaj rat nema liniju fronta, jer bojno polje obuhvata ceo svet. Gde god se nalaze teroristi i oni koji ih podržavaju tamo je i bojno polje. Nikada ranije nismo toliko zahtevali od naših obaveštajnih službi niti smo imali toliku potrebu za njihovim radom“.

Senatski predlog je u okviru zahteva predsednika Buša, da se za obaveštajni rad ove godine izdvoji 7 odsto više sredstava. U nacrtu zakona koji je Predstavnièki dom usvojio prošlog meseca traženo je poveæanje od 9 odsto. Iako se veæi deo ovog zakonskog predloga i dalje drži u tajnosti, predsedavajuæi senatskog Odbora za obaveštajni rad, demokrata Bob Grejem (Bob Graham) iz Floride, je izneo neke od njegovih najznaèajnijih elemenata. Agencija za nacionalnu bezbednost bi, po Grejemovim reèima, bila ojaèana kako bi mogla bolje da analizira informacije prikupljene od medija, sa kompjutera i drugih elektronskih sredstava komuniciranja. Grejem je takoðe rekao da ovaj zakonski predlog ponovo naglašava potrebu veæeg angažovanja obaveštajaca na terenu i zapošljavanja ljudi koji govore potrebne strane jezike, u èemu su obaveštajne agencije do sada imale teškoæa: “U Avganistanu, na primer, pored engleskog i arapskog govori se još šest jezika. Poznavanje tih jezika u našoj zemlji je veoma oskudno. Moramo angažovati obaveštajce razlièitih profila. Moramo efikasnije da regrutujemo ljude kako bi smo mogli da delujemo na mnogim mestima širom sveta, gde god su amerièki interesi ugroženi”.

Predstavnici Senata i Predstavnièkog doma bi sada trebalo da usaglase dve verzije zakonskog predloga, pre no što ga pošalju predsedniku Bušu na potpis.

XS
SM
MD
LG