Linkovi

Opasnost od masovne vakcinacije protiv velikih boginja - 2001-10-26


Iako je Svetska zdravstvena organizacija pre dvadeset godina pomogla u iskorenjivanju prirodnog pojavljivanja velikih boginja u èitavom svetu, struènjaci za bioterorizam kažu da bi ta bolest mogla da bude iskorišæena kao biološko oružje. Pomenuta zdravstvena organizacija Ujedinjenih nacija kaže da svaka zemlja koja smatra da bi mogla biti ugrožena namernom upotrebom virusa velikih boginja ima pravo da pripremi velike zalihe vakcine. Ali direktor odeljenja za zarazne bolesti pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Dejvid Hejman, upozorava na opasnost od masovne vakcinacije:

”Vakcina nije stoprocentno bezbedna. Znamo da bi, na svakih milion vakcinisanih ljudi, jedna osoba umrla od komplikacija. Pored toga, znamo da bi mnogi, mnogi drugi pretrpeli odredjena neurološka ošteæenja.“

Doktor Hejman kaže da vakcina deluje èak ako se primeni kratko vreme pošto je osoba zaražena, jer velike boginje imaju period inkubacije od 7 do 14 dana:

”Ako vakcinišete nekoga ko je bio izložen zarazi tokom prva tri dana od zaraze, biæe dovoljno vremena za ljudski organizam da razvije imunitet. Posle toga ili neæe doæi do infekcije ili, ako do nje dodje, biæe to veoma blag sluèaj velikih boginja.“

Za razliku od antraksa, velike boginje su veoma zarazne i smrtonosne u oko 30 odsto sluèajeva. Bolest se širi putem kapljica pljuvaèke u ljudskom dahu. Postoje strahovanja da bi velike boginje mogle da se prošire brže nego u prošlosti, zahvaljujuæi veæem broju medjunarodnih putovanja avionima. Svetska zdravstvena organizacija kaže da bi pravi put za spreèavanje širenja te bolesti bila identifikacija i izolacija zaraženih osoba, kao i njihova vakcinacija. Osim toga, ta organizacija je saopštila da su njeni struènjaci u proteklih šest nedelja sproveli zvaniènu reviziju jedinih poznatih zaliha živih virusa velikih boginja, koje se nalaze u dve laboratorije - jednoj u Sjedinjenim Državama, a drugoj u Rusiji.

XS
SM
MD
LG