Linkovi

Istraga teroristièkih napada - 2001-10-12


Sekretar za pravosuðe, Džon Eškroft je na amerièkoj televiziji rekao da nema dokaza da je antraks, koji je otkriven u Floridi, ukraden iz neke amerièke laboratorije“ “Vršimo istragu sliènu kriviènoj, i mogla bi se tako i nazvati. Takoðe smo veoma zabrinuti i veoma tesno saradjujemo sa Centrom za kontrolu zaraznih bolesti”.

Sekretar za pravosuðe je ujedno rekao da nema dokaza koji bi povezali sluèajeve antraksa sa teroristièkim napadima od 11. septembra. To isto je reèeno èlanovima amerièkog Kongresa. Jedan od visokih funkcionera Federalnog istražnog biroa za kontraterorizam, Tom Karuzo je nastojao da uveri zakonodavce i javnost da službe za red i zakon èine sve da spreèe nove teroristièke napade: “Amerikanci nemaju razloga za paniku. Svi smo na visokom stepenu budnosti i, razumljivo, na neobiène pojave reagujemo na naèin na koji ne bismo èinili pre 11. septembra. Svima se nama život promenio”.

Ef-bi-aj je u sredu objavio spisak najtraženijih terorista u svetu, na kome se nalaze imena 22 osumnjièene osobe sa Osamom bin Ladenom na èelu. Sekretar za pravosuðe, Eškroft je televizijskoj mreži Ej-bi-si rekao da se federalni istražitelji nadaju da æe objavljivanje liste osumnjièenih i nagrada za njihovo hvatanje, koji iznose do pet miliona dolara, uroditi plodom: “Mislim da verovatno ima terorista koji žele da potkopaju Ameriku. Videli smo na televiziji Osamu bin Ladena kako govori da æe Sjedinjene Države biti ponovo napadnute. Mislim da je potrebno da se pripremimo i, što se tièe zakona, veæ smo spremni. Moramo preduzeti sve što je moguæe za spreèavanje, presecanje i otežavanje teroristièkih operacija”.

Funkcioneri Ef-bi-aja su ukazali na uspeh ranijih pokušaja hvatanja terorista, koji su figurirali na spisku najtraženijih. Ramzi Jusuf, jedan od optuženih za prvi teroristièki napad na Svetski trgovinski centar 1993. godine, bio je visoko na spisku traženih pre nego što je uhvaæen u Pakistanu 1995. godine.

XS
SM
MD
LG