Linkovi

Predsednik Buš upozorava Taliban da vreme istièe - 2001-10-07


Predsednik Bush je odbacio zahtev Talibana da se okoncaju – kako ih oni nazivaju - pretnje protiv te vladajuce garniture u Avganstanu i umesto toga izdao sopstveni zahtev. U svom redovnom subotnjem radio govoru, predsednik je upozorio da ce vrlo brzo doci vreme da Sjedinjene Drzave deluju ukoliko Taliban odbije da preda Osamu bin Ladena.

”Talibanu je data prilika da preda sve teroriste u Avganistanu i zatvori teroristicke logore i operacije. Puno upozorenje je dato, a vreme za ispunjenje zahteva istice,“ rekao je predsednik Bush.

To upozorenje pada u trenutku kad Sjedinjene Drzave i Britanija, kako izgleda, preduzimaju konacne vojne i diplomatske korake potrebne pred napade u okviru Amerikancima predvodjene anti-teroristicke kampanje. Zamenik drzavnog sekretara Richard Armitage je to istakao rekavsi da Vasington sada ima sporazume o vojnom nadletanju i stacioniranju trupa sa destinama zemalja, od kojih je poslednja Uzbekistan, koji se granici sa Avganistanom. Sjedinjene Drzave su u Uzbekistan poslale hiljadu americkih vojnika.

Nedaleko od Avganistana vec je stacionirano vise od 30 hiljada americkih vojnika skupa sa nekoliko stotina aviona i bar dve grupe nosaca aviona, koje cekaju nadomak Juzne Azije i Arabijskog poluostrva. S obzirom da je dodatna vojna oprema na putu, penzionisani general vazduhoplovnih snaga Perry Smith je izjavio televizijskoj mrezi NBC da sve indikacije ukazuju da je neka vrsta vojnog udara na pomolu.

”Smatram da smo sada veoma blizu borbenih aktivnosti i da bi do njih moglo doci u roku od nedelju dana ili tome slicno. Ima puno znacajnih faktora o kojima treba voditi racuna, vremenske prilike, polozaj meseca, da li su planovi operacija spremni, zatim komunikacije, sve se mora pripremiti. Medjutim, mislim da smo veoma blizu tome da su se svi ti faktori poklopili,“ kaze general Smith. Predsednik Bush se iz predsednickog odmaralista u Camp Davidu, u Merylandu, savetovao sa clanovima svog tima za nacionalnu bezbednost putem video konferencije.

Ranije tokom dana talibanska protivavionska artiljerija je otvorila vatru na, kako talibanski funkcioneri tvrde, americki avion koji je leteo iznad Kabula. Pentagon to nije komentarisao. Kako izgleda, napetost u Avganistanu raste zbog mogucnosti napada, a Taliban je ponudio da oslobodi osam stranih humanitarnih randika koje je pritvorio pre dva meseca zbog navodnog sirenja hriscanstva, ukoliko Sjedinjene Drzave prestanu da prete Kabulu. Administracija predsednika Busha je zahtevala njihovo pustanje na slobodu i predaju osumnjicenog teroriste Osame bin Ladena.

XS
SM
MD
LG