Linkovi

UNICEF šalje zalihe pomoæi u Avganistan - 2001-09-23


Prvi avion polazi iz UNICEF-ove baze za zalihe u Kopenhagenu. On prevozi kriticne medicinske i zalihe za pravljenje sklonista, tablete za preciscavanje vode i druge zalihe pomoci. UNICEF saopstava da ta posiljka obuhvata dovoljno osnovnih medicinskih zaliha da se pomogne 100 hiljada ljudi u periodu od tri meseca.

Skupa sa svim drugim agencijama Ujedinjenih nacija i medjunarodnih humanitarnih agencija, UNICEF se povukao iz Avganistana strahujuci od mogucih napada Sjedinjenih Drzava u znak odmazde za teroristicke napade. Hiljade Avganistanaca beze u susedne zemlje. Humanitarne agencije pokusavaju da izadju na kraj sa, kako kazu, humanitarnom katastrofom. UNICEF je deo ogromnih humanitarnih operacija, koje su upravo u toku. Avganistan pati od trogodisnje suse i vise od 20 godina rata.

Predstavnica UNICEF-a Wivina Belmonte je saopstila da su se ovi problemi stvorili na pocetku zime i dodala:

"Ovo je veoma neizvesna situacija. Medjutim, jedna stvar o kojoj mozemo biti sigurni je da se priblizava zima koja je sama za sebe razorna. Prosle godine deca su umirala zbog toga sto su se smrzavala. Stopa zarazenosti boginjama, neuhranjenost, nedostatak vode, odsustvo adekvatne zdravstvene nege, nedostatak nege za majke koje radjaju sto se upravo pogorsalo tokom zime i bez obzira sta drugo bi moglo da se desi, mi se za to spremamo." Prva posiljka dostave zaliha je upucena u Turkmenistan, jednu od cetiri centralno-azijske zemlje gde UNICEF postavlja zalihe za pomoc velikom broju Avganistanaca koji traze pribeziste u drugim zemljama. Sve susedne zemlje su zatvorile svoje granice kako bi sprecile priliv izbeglica iz Avganistana. Medjutim, hiljade navodno jos uvek prelaze granicu u udaljenim oblastima gde nema granicnih postaja.

Gospodja Belmotne kaze da je blizu jedne trecine od 22 miliona Avganistanaca u opasnosti i da im je potrebna medjunarodna pomoc. Ona sitice da su najranjiviji zene i deca i dodaje da se vanredna pomoc u vrednosti od 750 hilajda dolara vec nalazi u Pakistanu i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG