Linkovi

Pojaèavanje amerièkih pomorskih snaga - 2001-09-20


Nosac aviona Teodor Ruzvelt je isplovio iz Norfolka u Virdziniji u pratnji flotile koja obuhvata 10 krstarica koje nose krstarece projektile, razarace, podmornice i druge brodove. Toj grupi se pridruzila i amfibijska borbena grupa sa tri broda koji prevoze 2100 marinaca. Sve u svemu na brodovima se nalazi 15 hiljada mornara i marinaca. Funkcioneri mornarice kazu da to predstavlja prethodno planirani sestomesecni razmestaj pomorskih snaga. Medjutim, oni nisu hteli da saopste kuda ta borbena grupa ide sem sto su naglasili novinarima da se krece ka istoku. U nekim novinskim izvestajima se navodi da je njihovo pocetno odrediste Sredozemno more. U uobicajenim okolnostima, americka mornarica ima tri grupe nosaca aviona na moru. Sada ih sa nosacem aviona Ruzvelt ima pet. Mornarica saopstava da su dve trenutno u Pacifiku, jedna u Indijskom okeanu, i jedna u Arapskom zalivu.

Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je rekao da su Sjedinjene Drzave spremne da upotrebe pun spektrum vojnih sposobnosti u ratu protiv terorizma. Medjutim, on je takodje istakao da Pentagon preduzima korake, kako je receno, “na odmeren nacin ” dok administracija prikuplja informacije i priprema adekvatan kurs akcije.

Gospodin Ramsfeld je rekao da ce ta kampanja biti siroko zasnovana i da nece biti ni brza ni laka. Pored slanja najnovje pormorske borbene grupe, vazduhoplovne snage i jedinice americke vojske su stavljene u vise stanje pripravnosti zbog mogucih slanja po kratkom postupku. Funkcioneri sekretarijata za odbranu takodje su pozvali oko 35 hiljada rezervista da pomognu u domacoj bezbednosti i operacijama rasciscavanja rusevina posle proslonedeljnih teroristickih napada u Njujorku i Vasingtonu.

XS
SM
MD
LG