Linkovi

Pentagon - Ramsfeld - 2001-09-19


Nedelju dana nakon krvavih teroristickih napada na Pentagon i Njujorski Svetski trgovinski centar, gospodin Ramsfeld je obecao ofanzivu protiv terorista i njihovih sledbenika.

"Nameravamo da ih dovedemo u poziciju da se brane, da razbijemo teroristicke mreze i uklonimo njihova utocista i njihove sisteme podrske."

Obracajuci se novinarima, gospodin Ramsfeld je namerno ostavio nejasnim tipove mera koje administracija namerava da preduzme.

"Za ovo je potreban dijametralno razlicit pristup od bilo kog rata koji smo vodili do sada. U proslosti, imali smo posla sa armijama, mornaricama i vazduhoplovnim snagama, zatim brodovima, topovima, tenkovima i avionima. Ovaj neprijatelj je drugaciji. Nema nista od toga. Nema skupog cilja koji bi mogli da gadjamo. Medjutim, one zemlje koje ga podrzavaju i pruzaju mu utociste imaju takve ciljeve."

Gospodin Ramsfeld karakterise zemlje u kojima su teroristi potrazili utociste kao “mocvare” koje ce – kako je rekao - morati da budu presusene. Medjutim, on priznaje da bi se moglo pokazati da je Avgansitan teska, mutna sredina za operacije americkih trupa. On je samo rekao da ce Sjedinjene Drzave morati da upotrebe citav spektrum svojih mogucnosti u svakoj mogucoj tamosnjoj akciji. Avganistan je poznat kao baza osumnjicenog teroriste Osame bin Ladena. Ali, gospodin Rasmfeld je ponovo jasno stavio do znanja da odgovor Sjedinjenih Drzava nece imati za cilj samo teroristicku grupu Osame bin Ladena.

XS
SM
MD
LG