Linkovi

Svetske reakcije u vezi teroristièkih napada u SAD - 2001-09-11


U prvim ragovanjima svetski lidera na dogadjaje u Sjedinjenim Drzavama izrazava se zaprepascenje i orgocenje. Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je najdublje saucesce narodu Sjedinjenih Drzava povodom kako je rekao "ovih terortistickih napada i velike tragedije", saopstio je Kremlj.

Francuski sef diplomatije Iber Vedrin izjavio je da je zgorozen informacijama koje je dobio i Sjedinjenih Drzava. "Kada budemo imali vise detalja moramo razmisliti o nacima za iskornjivanje terorizma sirom sveta. Medju mi se pre svega moramo boriti priotiv svih oblika terorizma", naglasio je Vedrin. Generalni sekretar NATO DZzordzz Robertson pozvao je danas zemlje Alijanse da se "zajedniccki odupru" terorizmu, nakon napada u SAD.

"Najsnazznije osudjem napade koji su se dogodili u SAD", naveo je Robertson u saopsstenju, izrazzavajuchi u svoje ime i u ime NATO-a sauccessche americckom narodu, zzrtvama i njihovim porodicama. Ti varvarski napadi predstavljaju napad na demokratiju i ukazuju na neophodnost da se medjunarodna zajednica i èlanice Alijanse zajedniccki suprotstave terorizmu, zakljucio je Robetson.

Izraelski minsitar odbrane Benjamin Ben Elizar ukazao je izjavi izraelskom armijskom radiju da dogadjaji u Sjedinjeniom Drzzvama predstavljaju veliku tragediju. "Sve sto mogu reci da duboku suosecam sa americkim narodom. Jos uvek nemamo mnogo vise detalja od onoga sto je izvestio CNN. U svakom sklucaju to je strasna tragedija", rekao je Elizer.

Palestinski lider Jaser Arafat osudio je danas samoubilaccke avio-udare na Svetski trgovaèki centar u Njujorku, i zgardu Pentagona u Vašingtonu. "Izražavam svoje sauèešæe, kao i sauèešæe ccitavog palestinskog naroda americckom predsedniku DZZordzzu Bussu, americckoj vladi i americckoj narodu, zbog ovog straviccnog postupka", rekao je Arafat novinarima u Gazi."U potpunosti osudjujemo taj napad... U potpunom smo ssoku. To je neverovatno, neverovatno, neverovatno", zakljucio je Arafat.

XS
SM
MD
LG