Linkovi

SAD su u šoku od užasavajuæih teroristièkih napada - 2001-09-11


Sjedinjene Drzave su u soku od uzasavajuce runde teroristickih napada u Njujorku i Vasingtonu. Samoubilacki napadi avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vasingtonu su uzrokovali za sada nepoznati broj povredjenih i mrtvih i doveli do haosa u ta dva grada. Dopisnik Glasa Amerike David Swan je uputio detaljniji izvestaj iz Vasingtona:

Sve je pocelo tokom vrhunca jutarnje saobracajne guzve u najvecem americkom gradu. Navodno oteti avion kompanije American Airlines, je udario u 110 spratova visoki Svetski trgovinski centar. Dok su dim i plamenovi kuljali iz tornja i spasilacke ekipe se borile da spasu zrtve, drugi avion je pogodio drugu zgradu Svetskog trgovinskog centra.

Gornji deo dva ogromna solitera se srusio. Ogromni oblaci dima su se nadvili nad Menhetnom. Obliznja finansijska trzista Wal strita su zatvorena. Neposredno nakon toga, treci avion je pogodio zgradu Pentagona, sto je dovelo do ogromne eksplozije i pozara kao i ogromne rupe u toj istorijskoj zgradi.

Pentagon, Bela kuca i vecina vladinih zgrada su evakuisani, dok su hiljade prepadnutih federalnih radnika pohitale na ulice Vasingtona. Ovde u Vasingtonu sve je prakticno stalo, putevi su zakrceni dok se policijske sirene cuju sa svih strana.

Predsednik Bush je okarakterisao ovaj incident kao “ocigledni teroristicki napad na nasu zemlju” i kao “nacionalnu tragediju”. On je obecao da “terorizam nece biti tolerisan” i smesta prekinuo posetu Floridi kako bi se vratio u Vasington.

Policija i vojne snage sirom zemlje su u stanju visoke pripravnosti. Specijalne anti-teroristicke jedinice su moblizovane u mnogim gradovima. Ujedinjene nacije i Searsov toranj u Cikagu su takodje evakuisani.

Funkcioneri isticu da nije bilo neposrednog upozorenja o ovim napadima i do sada niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Svetski trgovinski centar je bio meta jos jednog teroristickog napada pre osam godina, kad je bomba postavljena u automobil uzrokovala zrtve ali nijedan od dva tornja nije se srusio. Gradonacelnik Njujorka Rudolph Giuliani kaze da je u napadu verovatno stradao ogroman broj zrtava. Nema vesti koliko je bilo zrtava u Pentagonu.

XS
SM
MD
LG