Linkovi

Politièka buduænost Ala Gora - 2001-09-06


Poslednji put kada ga je veæina Amerikanaca videla ili èula Al Gor je davao izjavu o prihvatanju svog poraza na jednim od najtešnjih predsednièkih izbora u amerièkoj istoriji. “Ovo su bili izuzetni izbori. Medjutim, na naèin koji se nije mogao predvideti ovaj zakasneli izlazak iz zastoja može nas sve odvesti do novog zajedništva pošto nas sama èinjenica da su izbori bili tako tesni podseæa da smo jedan narod sa zajednièkom istorijom i zajednièkom sudbinom”.

Gor je dobio visoke ocene za svoj pomirljivi govor decembra prošle godine, a imajuæi u vidu da je on zapravo pobedio Džordža Buša, ako se uzmu u obzir glasovi biraèa, mnoge Demokrate se spremne da prihvatre njegovu kandidaturu na predsednièkim izborima 2004. godine. Evo mišljenja profesora istorije sa Amerièkog univerziteta u Vašingtonu, Alana Lihtmana: “Mislim da bi Gor voleo ponovo da se takmièi na izborima. On, s pravom ili ne, smatra mu je predsednièki položaj ukraden na prošlimm izborima i žudi za osvetom”.

Medjutim, druge Demokrate koji takodje žele da se kandiduju na sledeæim izborima veæ nagoveštavaju da neæe èekati na Gorovu odluku. Senator iz Masaèusetsa Džon Keri je jedan od nekoliko demokratskih senatora koji razmišljaju o predsednièkoj kandidaturi na sledeæium izborima. U intervjuu za televizijsku mrežu NBC, Keri je rekao: “Mislim da je Al Gor neko ko je stekao puno prava u našoj stranci. On je èovek koga volim i poštujem, i aktivno sam mu pomagao na prošlim izborima. Medjutim, da li bi njegovo vodjstvo bilo u najboljem interesu stranke oèigledno æe biti dovedeno u pitanje, pošto nekoliko ljudi veæ govori o tome da æe se takmièiti na izborima 2004. Godine”.

Ukoliko Al Gor odluèi da se ponovo kandiduje oèigledno æe morati da popravi odnose sa nekim Demokratama. On je èesto bio kritikovan zbog svog suviše krutog ponašanja i zbog stila vodjenja kampanje koji nije bio naroèito inspirativan. Profesor Lihtman navodi da se mnoge demokrate i dalje pitaju kako je Gor mogao da izgubi izbore u vreme kada je ekonomija bila u usponu. Medjutim, bez obzira ko bude odluèio da se takmièi na sledeæim zborima, svi smatraju da æe stanje ekonomije uglavnom odluèiti da li æe predsednik Buš ili njegov demokratski suparnik imati politièku prednost. Evo još jednom mišljenja profesora Lihtmana: “Mislim da æe, na kraju, sve zavisiti od ekonomije. Zapravo, Klinton i Gor su tokom kampanje za izbore 1992. godine imali na zidu kancelarije svog izbornog štaba parolu - “Stvar je u ekonomiji, budalo!” Mislim da æe 2004. godine sve ponovo zavisiti od ekonomije. Ako budemo imali uspešan oporavak - niko neæe moæi da pobedi Džordža Buša. Ali, ako ekonomija bude posustala - slièno situaciji kada se njegov otac takmièio na izborima 1992. godine, mislim da bi Al Gor ili neki drugi Demokrata mogao da pobedi”.

Ukoliko Al Gor zaista ozbiljno namerava da se takmièi za Belu kuæu za tri godine, sledeæi korak na putu njegovog povratka na politièku scenu, biæe krajem septembra kada æe održati govor na jednom skupu ua prikupljanje sredstava u Ajovi. Ajova æe biti savezna država koja æe prva održati svoje predizborne skupove za predsednièke izbore poèetkom 2004. godine.

XS
SM
MD
LG