Linkovi

Netanjahu se izvinjava Vašingtonu


Netanjahu se izvinjava Vašingtonu
Netanjahu se izvinjava Vašingtonu

Savetnik predsednika Obame, Dejvid Akselrod kaže da izraelski plan da izgradi nove stambene jedinice u spornom Istočnom Jerusalimu, izgleda da predstavlja sračunati pokušaj podrivanja bliskoistočnog mirovnog procesa.

<!-- IMAGE -->

Akselrod je danas izjavio da je izraelski plan "uvreda" i da je žalostan za sve koji promovišu ideje mira i bezbednosti.

Izrael je podstakao spor prošlonedeljnom objavom da će izgraditi 1600 stambenih jedinica u Istočnom Jerusalimu, koji su izraelske trupe zauzele u arapsko-izraelskom ratu 1967. Izrael je obelodanio plan tokom posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, neposredno pošto su Palestinci pristali na posredne razgovore sa Izraelom.

Palestinski predsednik Mahmud Abas traži da Izrael zamrzne građenje naselja pre nastavka mirovnih razgovora.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je članovima svog Kabineta rekao da spor ne treba da ih ponese i da treba da smire situaciju. On je naglasio da se njegova vlada ozbiljno odnosi prema tom problemu. Netanjahu je objasnio da je saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova o izgradnji naselja izdato bez njegovog znanja i da trenutak objavljivanja nije bio namerno izabran.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je prekjuče izraelskom premijeru iznela oštre zamerke u vezi sa tim planom tokom 45-ominutnog telefonskog razgovora. Ona je rekla da su izraelski plan za izgradnju kuća i vreme njegovog objavljivanja "uvredljivi" za Sjedinjene Države i da predstavljaju "duboko negativne signale" za bliskoistočni mirovni proces.

XS
SM
MD
LG