Linkovi

Posle pedesetogodišnje karijere, Džef Bridžis dobio prvog Oskara


Posle pedesetogodišnje karijere, Džef Bridžis dobio prvog Oskara
Posle pedesetogodišnje karijere, Džef Bridžis dobio prvog Oskara

<!-- IMAGE -->

Nakon decenija majstorske glume i pet nominacija za nagradu Filmske akademije, Džef Bridžis je dobio Oskara za najboljeg glumca - za ulogu istrošenog kantri muzičara Bed Blejka u muzičkoj drami „Crazy Heart“ – „Ludo srce“.

Džef Bridžis potiče iz porodice poznatih zabavljača. Njegov otac je glumac Lojd Bridžis, čija je karijera obuhvatila šest decenija i više od stotinu filmova. Stariji brat Bo Bridžis, takodje je poznat glumac, koji je nastupao sa Džefom u brojnim filmovima, kao i u TV seriji Hidden in America, o siromaštvu u Sjedinjenim Državama.

1983. godine, Džef Bridžis je u Los Andjelesu osnovao mrežu Okončajmo glad, nevladinu organizaciju za podizanje svesti o gladi u svetu.

Svaka tri dana isti broj ljudi koji su poginuli u Hirošimi, umre od gladi“, ukazao je tada Bridžis.

Mnogi smatraju da je ovaj talentovani glumac zaslužio Oskara za tumačenje lika nazvanog "Dude" u filmu braće Koen „Veliki Lebovski“ iz 1998, komičnoj priči o zameni identiteta.

Tokom niza godina, Bridžis je nastupao u brojnim filmskim žanrovima: komedijama, naučno fantastičnim filmovima i dramama kao što je „Ludo srce“, film koju mu je konačno doneo Oskara.

Bridžis igra oronulog kantri pevača koji pokušava da se vrati na scenu i istovremeno se ubija od alkohola. Pa ipak, kada se lati gitare, vidimo tračak zvezde kakva je nekada bio. Džef Bridžis je upečatljiv i istančan, a muzika koju izvodi - autentična. Reditelj Skot Kuper kaže da je Bridžis u ovoj ulozi dao sve od sebe.

To je neverovatno tumačenje i za čoveka koji je verovatno igrao u pedeset filmova – a ja dobro znam njegov rad – i moram da kažem da je ovo jedna od njegovih najboljih uloga.“

Za osvajanje najprestižnije filmske nagrade, Džefu je trebalo pet decenija i gotovo cela karijera. Medjutim, noć dodele Oskara je konačno bila njegova.


XS
SM
MD
LG