Linkovi

Obama odložio posetu Aziji zbog zakona o zdravstvu


Obama odložio posetu Aziji zbog zakona o zdravstvu
Obama odložio posetu Aziji zbog zakona o zdravstvu

Bela Kuća je saopštila da je Predsednik Obama odložio početak svoje posete Aziji do 21. marta kako bi pomogao pri usvajanju zakona o reformi zdravstvenog osiguranja.
<!-- IMAGE -->

Prema pouzdanim izvorima, situacija na sastancima iza zatvorenih vrata u poslednja 24 sata bila je prilično dramatična. Ipak, predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi nije davala nikakve garancije, posebno u vezi sa predsednikovim poslednjim rokom 18. martom.

Glasaćemo o zakonu kada budemo spremni za to“, izjavila je ona.

Pelosi i njene kolege demokrate i dalje neumorno rade kako bi obezbedili 216 glasova u Predstavničkom domu. Pritisak je usmeren na 37 demokrata koji su glasali protiv zakona u novembru. Jedan od njih, Džejson Altmajer, bio je prošle nedelje dva puta pozivan na sastanke sa predsednikom Obamom u Beloj Kući.

Ovo je finiš. Ili ćemo usvojiti taj zakon ili nećemo uraditi ništa. To je velika odluka“.

No, to nije i jedini problem. Nekoliko onih koji su glasali za zakon prošle jeseni su ili napustili Kongres ili su promenili mišljenje i sada se protive zakonu. Republikanci preduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi onemogućili usvajanje zakona.

„Amerikanci se ne žure da usvoje ovaj ili bilo koji drugi zakon koji poziva na reformu ali zapravo povećava troškove zdravstvene zaštite“, ističe Mič Mekonel, lider republikanaca u Senatu.

Lider demokratske većine u Senatu Heri Rid je toliko fokusiran na usvajanje zakona da se nekoliko puta vraćao na Kapitol Hil, nakon što je žurio u bolnicu da poseti svoju suprugu koja je ozbiljno povredjena u saobraćajnoj nesreći.

Vodeći demokratski kongresmeni kažu da glasanje neće biti zakazano sve dok ne bude osigurano dovoljno glasova za usvajanje zakona.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG