Linkovi

Amnesti Internešnel kritikuje stanje ljudskih prava u SAD


Amnesti Internešnel kritikuje stanje ljudskih prava u SAD
Amnesti Internešnel kritikuje stanje ljudskih prava u SAD

<!-- IMAGE -->

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnel kritikovala je stanje ljudskih prava u Sjedinjenim Državama, istog dana kada je Državni sekretarijat objavio godišnji izveštaj o kršenju ljudskih prava širom sveta.

Sjedinjene Države mnogi doživljavaju kao zemlju mogućnosti i demokratije. Sama Amerika se ponosi svojim rezultatima u zaštiti ličnih sloboda. Medjutim, nijedna zemlja nije savršena, smatra Ti Kumar iz medjunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internšenl.

Nažalost, Sjedinjene Države su u istom društvu sa zemljama kao što su Iran ili Kina“, navodi Kumar.

Amnesti Internšnel kritikuje američki tretman osumnjičenih za terorizam, koji se drže u zatvoru Gvantanamo na Kubi. Organizacija za zaštitu ljudskih prava ističe da ranija praksa primene simuliranog davljenja kao metode dobijanja informacija – predstavlja torturu. Predsednik Barak Obama se slaže i zabranio je tu metodu, iako ne podržava ideju da se sudi zvaničnicima CIA-e koji su tehniku primenjivali.

Medjutim, Džon Bolton, bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, brani primenu simuliranog davljenja u odredjenim situacijama. Bolton je služio u administraciji bivšeg predsednika Džordža Buša.

Sve se svodi na pitanje da li možemo da zastrašimo teroriste koristeći tehnike koje su analizirali veoma kompetentni pravnici, koje su primenjivane u veoma ograničenom broju slučajeva i koje su, po svim ocenama, dovele do korisnih informacija“, ocenjuje Bolton.

Onog časa kada Sjedinjenim Državama ne bude smetalo što tako nešto rade tudjim državljanima – bilo da se radi o simuliranom davljenju, drugim oblicima mučenja ili dugom držanju osumnjičenih u zatvoru bez sudjenja – jer sada ima već sedam, osam godina da se to dešava – neće proći mnogo vremena pre nego što počnu da to primenjuju i na sopstvene gradjane“, upozorava, na drugoj strani, predstavnik Amnesti Internšnel.

<!-- IMAGE -->

Kumar je već zabrinut zbog načina na koji SAD tretiraju neke od svojih gradjana. On ističe da je Amerika jedina zapadna zemlja koja primenjuje smrtnu kaznu.

Nikome ne bi trebalo da bude dozvoljeno da oduzme život drugom čoveku“, kategoričan je Kumar.

Medjutim, Majkl Paranzino iz grupe „Bacite ključ“, koja podržava smrtnu kaznu, ističe da je porodicama žrtava potrebna smrtna kazna da bi povratile duševni mir.

Mislim da debata treba da se fokusira na to pitanje, na trajnu štetu koja se nanosi celim porodicama kada neko bude ubijen.

Amnesti Internešnel kritikuje američku unutrašnju politiku zbog još jedne oblasti – zdravstvene zaštite. Organizacija veruje da je pružanje elementarne zdravstvene nege svim gradjanima – ljudsko pravo.

SAD ni tu ne drže korak sa drugim zapadnim zemljama“, ocenjuje Ti Kumar.

Američki zakonodavci u principu se slažu da je potrebno reformisati sistem zdravstvene zaštite, ali mnogi konzervativni političari u Kongresu smatraju da je cena vladinog pružanja zdravstvene zaštite svim gradjanima – previsoka.

Naša zemlja je suviše velika, suviše komplikovana, suviše decentralizovana da bi mala grupa nas u Vašingtonu mogla da jednostavno uvede nekoliko pravila kojima će se odjednom promeniti 17 odsto naše ekonomije“, kaže republikanski senator Lamar Aleksander.

Džon Bolton kaže da bi kritičari Sjedinjenih Država prvo trebalo da se koncentrišu na Iran, Severnu Koreju i druge zemlje. Medjutim, mnogi borci za ljudska prava tvrde da, ukoliko SAD žele da budu zaštitnik ljudskih prava, moraju da počnu da popravljaju sopstveni učinak u toj sferi.

XS
SM
MD
LG