Linkovi

Godišnji izveštaj Stejt Departmenta o ljudskim pravima u svetu


Godišnji izveštaj Stejt Departmenta o ljudskim pravima u svetu
Godišnji izveštaj Stejt Departmenta o ljudskim pravima u svetu
<!-- IMAGE -->

Državni sekretarijat objavio je godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu. U novom izvještaju navodi da su vlade širom svijeta prošle godine nastavile sa ozbiljnim kršenjima ljudskih prava. Posebno se oštro kritikuje stanje ljudskih prava u zemljama poput Kine, Irana i Sjeverne Koreje. Kada je riječ o regionu Zapadnog Balkana,konkretno Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu, kao glavni problemi navode se korupcija, neefikasna sudstva, policijsko maltretiranja zatvorenika, diskriminacija protiv manjina, posebno Roma, i trgovina ljudima.

Izvještaj, koji pokriva 194 zemlje, najsveobuhvatniji je dostupni dokument o stanju ljudskih prava širom svijeta, ocijenila je na konferenciji za novinare državna sekretarka Hilari Klinton.

"Ovi izvještaji su ključni instrument za aktiviste koji hrabro pokušavaju da zaštite prava u zajednicama širom svijeta, za novinare i akademike koji dokumentuju kršenja ljudskih prava i izvještavaju o onima koji se bore za ranjive, kao i za vlade, među kojima je i naša, dok rade na strategijama za ohrabrivanje zaštite ljudskih prava većeg broja pojedinaca u više zemalja”, istakla je Hilari Klinton.

U izvještaju za 2009 godina oštro se kritikuju već poznati izvori američke zabrinutosti, poput Irana.

"Već loše stanje ljudskih prava u Iranu ubrzano se pogoršalo nakon junskih izbora. Najmanje 45 osoba ubijeno je u sukobima, hiljade su uhapšene dok je još hiljadu pritvoreno tokom decembarskih protesta. Riječ je o zemlji u kojoj smo i dalje svjedoci oštrog suzbijanja nezadovoljstva i na koju ćemo nastaviti da obraćamo veliku pažnju”, upozorio je Ričard Pozner, pomoćnik državnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad.

Iran se takođe kritikuje zbog diskriminacije protiv žena i etničkih i vjerskih manjina, dok se predsjednik Mahmud Ahmadinedžad optužuje za podsticanje anti-semitizma. U Kini je, kako se ističe u izvještaju, prisutna slična represija Tibetanaca i Ujgura. Pozner naglašava da se takođe povećava pritisak na nevladin sektor koji dovodi u pitanje politiku kineske vlade.

"U poslednjih nekoliko godina, više advokata za zaštitu interesa javnosti, ljudskih prava i životne sredine preuzima slučajeve. Veći broj je i organizacija za pružanje pravne pomoći. Čini se da se događa pravi obračun i da takođe postoje veća ograničenja za nevladine organizacije”, naveo je Ričard Pozner.

Situacija u susjednoj Sjevernoj Koreji je još sumornija, smatra pomoćnik državnog sekretara, ali navodi i pozitivne trendove u zemljama poput Gruzije, Ukrajine, Butana, Liberije.

<!-- IMAGE -->

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, kao problemi u sferi ljudskih prava navode se policijsko maltretiranje zatvorenika, korupcija unutar policije, sudstva i izvršne vlasti, maltretiranje novinara, boraca za ljudska prava i drugih kritičara vlade, ograničavanje slobode izražavanja i veroispovesti, te postojanje velikog broja interno raseljenih. Takodje je izdvojen neuspeh u hapšenju dvojice preostalih osumnjičenih za ratne zločine Haškom tribunalu, a ukazuje se i na društveno nasilje nad ženama i diskriminaciju prema manjinskim zajednicama, posebno Romima i homoseksualcima.

U Crnoj Gori se takođe ukazuje na policijsko maltretiranje osumnjičenih u pritvoru, loše uslove u zatvorima i nekažnjivost policajaca. Kao problem se izdvajajaju i duga i neefikasna suđenja, rasprostranjena percepcija korpucije u sudstvu i policijskim službama, fizički napadi na novinare i pretjerano visoke novčane kazne izrečene medijama za klevetu. U izvještaju se ukazuje i na diskriminaciju protiv velikog broja izbjeglica i interno raseljenih osoba i etničkih manjina, posebno Roma, kao i na izraženo nasilje protiv žena. Državni sekretarijat navodi i da se dalje izvještava o slučajevima trgovine ljudima.

Kada je reč o Kosovu, u izveštaju Državnog sekretarijata navode se slučajevi pogibija i povreda zbog neeksplodiranih mina, korupcija i vladino mešanje u rad vojske i pravosudja, kao i primeri politički i etnički motivisanog nasilja. Takodje se ukazuje na odbojnost kosovskog društva prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, nedovoljan napredak u povratku izbeglica, korupciju unutar vlade, nasilje i diskriminaciju prema ženama i na problem trgovine ljudima, posebno devojčicama i ženama radi seksualne eksploatacije.

XS
SM
MD
LG