Linkovi

EU obeležila Dan sećanja na žrtve terorizma


EU obeležila Dan sećanja na žrtve terorizma
EU obeležila Dan sećanja na žrtve terorizma
<!-- IMAGE -->

Od terorističkog napada u Madridu, 11. marta 2004. godine, u Evropskoj uniji se obilježava Dan sjećanja na žrtve terorizma - iz više razloga, tvrdi se: zbog pomoći žrtvama, zbog zaštite vrijednosti koje teroristi ciljaju i zbog potrebe da se žrtve postave na vrh evropske strategije borbe protiv terorizma.

Evropljani se danas prisjećaju madridskih, ali i svih ostalih žrtava terorizma - tako Evropska komisija, u saradnji sa Evropskom mrežom udruženja žrtava terorizma u Briselu obilježava ovaj dan, nastojeći naglasiti važnost aktivnog odnosa, ne samo prema žrtvama, već i prema ukupnoj borbi protiv terorizma...

"Od terorističkog napada u Madridu, 11. marta, sjećanje na žrtve je od iznimne važnosti iz nekoliko razloga - prvo, za same žrtve - one koji su zbog terorističkih napada doživjeli fizičke i mentalne patnje, neki i umrli od toga. To treba pamtiti, jer je veoma važno. Drugi razlog je zato što napadajući pojedince, teroristi napadaju cijelo društvo, naše vrijednosti, vrijednost tolerancije, solidarnosti i mira. I konačno, obilježavajući ovaj dan mi šaljemo važnu poruku da se žrtve moraju naći u vrhu naše strategije prevencije i borbe protiv terorizma...", poručio je evropski anti-teroristički coordinator Žil De Kerhove.

Svjesni činjenice da borba protiv terorizma, na duže staze , znači prije svega ozbiljnu oprevenciju, koje, opet, nema bez zaustavljanja trenda regrutovanja terorista sa domaćeg, evropskog tla, evropski zvaničnici poručuju:

"Neophodna je akcija unutar, kao i izvan EU - prvi cilj je spriječiti ljude da se okrenu terorizmu. Unutar EU moramo raditi protiv isključivanja ljudi iz društva. Način je- pomoći ljudima da nadju posao, dobro obrazovanje, osigurati dobru integracijsku politiku.Ovo, naravno, neće riješiti sve probleme, ali je dobar put prema njihovom rješavanju. Moramo činiti više, od akcija koje će suzbijati bilo kakvu nasilnu radikalizaciju, do zakona koji će pojačati našu sigurnost" - podvukla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malstrom.


XS
SM
MD
LG