Linkovi

UN odlažu izveštaj o tajnim zatvorima


UN odlažu izveštaj o tajnim zatvorima
UN odlažu izveštaj o tajnim zatvorima
<!-- IMAGE -->

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava odložio je raspravu o izveštaju u kome se oštro kritikuje nekoliko zemalja zbog tajnog zatvaranja osumnjičenih za terorizam. U razgovoru za Glas Amerike, jedan od autora izveštaja navodi da bi moglo da dodje do podizanja optužnica protiv zvaničnika američke i drugih vlada, koji su naredili tajno zatvaranje, a kojima preti i kazna zatvora.

U eri globalnog terorizma, šta je ispravan tretman zatvorenika koji tvrde da se bore za versku ideologiju, i nisu lojalni nijednoj odredjenoj zemlji? To pitanje, koje zbunjuje vlade i organizacije za ljudska prava, centralna je tema još neobjavljenog izveštaja Ujedinjenih nacija.

Manfred Novak je specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

<!-- IMAGE -->

Izveštaj se koncentriše na Sjedinjene Države, jer su one razvile sofisticirani program specijalnih letova za transport kidnapovanih osoba osumnjičenih za terorizam. Te se osobe avionom prebacuju u različite zemlje, sa ciljem da se drže na tajnim lokacijama, kako bi pružile informacije o budućim terorističkim napadima.“

Novak posebno kritikuje nekadašnje visoke zvaničnike SAD koji su služili u administraciji predsednika Džordža Buša. On kaže da su SAD preuzele vodeću ulogu u borbi protiv terorizma posle 2001. godine, i da su, u toku te borbe, kršile medjunarodno pravo i američke zakone.

Otmice i tortura su zločin po domaćem, američkom pravu. Stoga, na osnovu naših otkrića i istraga koje se vode u samoj zemlji, treba preduzeti mere protiv počinilaca tih zločina i njihovih pretpostavljenih koji su naredili tajno zatvaranje i pojačane mere ispitivanja osumnjičenih.

Za Novaka, pravda podrazumeva zatvorske kazne. U izveštaju UN-a jasno se ističe da su tajni zatvori i zlostavljanje zatvorenika globalni fenomen. Naveden je spisak zemalja koje zlostavljaju svoje zatvorenike, a ta lista je izazvala burne reakcije. Nekoliko islamskih i afričkih zemalja, kao i Rusija, tvrde da je izveštaj netačan i da njegovi autori nisu dobili mandat za njegovu izradu. Rasprava o izveštaju je odložena za jun.

U SAD, pojedini bivši zvaničnici Bušove administracije kritični su prema Savetu UN za ljudska prava i odbacuju navode iz izveštaja. Džon Bolton bio je američki ambasador u Ujedinjenim nacijama od 2005. do 2006. godine.

Ideja da medjunarodno pravo na neki način onemogućava postojanje pritvornih centara zato što se njima narušavaju nečiji standardi medjunarodnog prava je ’kula od slonovače’ - nerealna, levičarska, ideološka fantazija. Savet za ljudska prava i UN, trebalo bi da odbace tu ideju, i umesto toga se koncentrišu na kršenje ljudskih prava u zemljama kao što su Iran, Severna Koreja i Burma.

Bolton kaže da se simulirano davljenje i druge sporne tehnike ispitivanja osumnjičenih mogu, ali ne moraju kvalifikovati kao mučenje, u zavisnosti od načina na koji se primenjuju. On dodaje da je Bušova administracija uložila veliki trud da proceni te tehnike i spreči torturu.

Ljudi kažu da američka vlada muči ’jadne teroriste’ koje smo uhvatili. To implicira da ih čerečimo, čupamo im nokte, dajemo im elektro šokove, ništa od toga nije tačno, to nema nikakvo uporište u činjenicama.“

Bolton dodaje da izveštaj Ujedinjenih nacija, ukoliko uopšte bude objavljen, neće imati nikakvog pravnog efekta unutar Sjedinjenih Država.

Organizacije za ljudska prava, medjutim, ističu da će, bez obzira na to da li će neko biti krivično gonjen, skretanje pažnje na mučenje zatvorenika otežati vladama da nastave sa tom praksom.

XS
SM
MD
LG