Linkovi

Da li će Tojotini problemi imati trajne posledice?


Da li će Tojotini problemi imati trajne posledice?
Da li će Tojotini problemi imati trajne posledice?

<!-- IMAGE -->

Prodaja Tojotinih vozila u Americi opala je u februaru za 9 odsto. To je prvi puni mesec otkako je japanski automobilski gigant obustavio prodaju nekih modela i opozvao ukupno osam i po miliona vozila zbog problema sa nekontrolisanim ubrzanjem. Mada su zabrinutosti zbog bezbednosti Tojotinih vozila pomogle njenim konkurentima, analitičari smatraju da će, kada se prašina slegne, Tojota i dalje biti najveći svetski proizvodjač automobila.

Uprkos jednom od najvećih opoziva vozila u istoriji, više kongresnih pretresa i više od 50 smrtnih slučajeva, koji su navodno uzrokovani nekontrolisanim ubrzanjem njenih vozila, Tojota je ipak uspela da nadmaši očekivanja u pogledu prodaje.

Džesika Koldvel je viši analitičar u automobilskoj internet firmi „edmunds.com“:

„Činjenica je da je Tojota i dalje treći najveći proizvodjač po broju prodatih vozila u Americi.“

Umesto dvocifrenog pada prodaje, koji su mnogi očekivali, Tojota je prošlog meseca prodala više od 200 hiljada vozila u Americi. Medjutim, sa porastom prodaje u svetu Tojotini problemi su predstavljali odličnu priliku za njene konkurente. Ford je u februaru povećao prodaju svojih vozila za 43 odsto.

„Čim su se pojavile vesti o Tojotinom opozivu kupci su pokazali dosta interesovanja za Ford, koji inače nije prirodni takmac Tojoti. Mislim da su drugi dobitnici u ovoj situaciji bili Honda, koja jeste Tojorin prirodni konkurent, i korejski Hjundai, koji je postigao dosta tokom protrekle godine i koji je zaista ostvario zaradu zahvaljujući Tojotinim problemima.“

„Teško da se može zamisliti lošija situacija za autokompaniju,“
kaže ekspert za bezbednost automobila Klerens Ditlou i dodaje da će propusti skupo koštati Tojotu zato što je reagovala sa zakašnjenjem:

„To nije propala stvar, ali će biti naporna bitka. Tojota će morati da pokaže odlične rezultate sledeće godine.“

Mada sva pitanja o Tojotinom problemu nekontrolisanog ubrzanja još nisu dobila odgovore, Džesika Koldvel očekuje da će prodaja Tojotinih automobila dostići svoj predjašnji nivo. Ona ukazuje da je japanska kompanija več započela agresivnu komercijalnu kampanju sa ciljem da povrati poverenje potrošača, kao i da nastoji da poveća svoj udeo na kineskom tržištu:

„Mislim da se svi upinju da ostvare dominantnu poziciju u Kini pošto smatraju da je to najvažnije tržište. Prema tome, ono što se bude dogadjalo u Kini uticaće na položaj autokompanija u globalnim razmerama.“

Prodaja automobila porasla je u Kini prošle godine za 45 odsto čime je ta zemlja nadmašila Sjedinjene Države kao najveće tržište automobila na svetu. Mada Tojota očekuje da će ove godine povećati prodaju svojih vozila u Kini na 800 hiljada ona ipak zaostaje za konkurentima. Američki Dženeral Motors je, na primer, prošle godine u Kini prodao gotovo dva miliona vozila.

XS
SM
MD
LG