Linkovi

Novi slučaj Tojote koja se otela kontroli


Novi slučaj Tojote koja se otela kontroli
Novi slučaj Tojote koja se otela kontroli

Na dan kada je Tojota odgovorila kritičarima u vezi sa problemom bezbednosti svojih vozila, usledio je možda najupečatljiviji primer kako se jedan od modela japanskog automobilskog giganta „oteo kontroli“. Na sreću, vlasnik Tojote – preživeo je jurnjavu autoputem.

<!-- IMAGE -->

Džejms Sajks se verovatno nikad nije uplašio kao juče popodne, kada je njegov „Prijus“ nekontrolisano ubrzao na autoputu u blizini San Dijega. Vozač je smireno pozvao policiju i kalifornijski saobraćajac ubrzo mu se pridružio u jurnjavi.

"Bilo je jasno da ulaže napore da zakoči, a vozilo skoro da nije ni usporavalo. Onda sam primetio da se brzina povećava i dostiže 145 kilometara na sat", kaže policajac Tod Najbert, a vozač "pomahnitalog" automobila dodaje:

"Spustio sam ga na 90 i stiskao dugme da ga isključim, ali nije reagovao. Probao sam još par puta, i na kraju uspeo, tako da je nastavio da usporava, dok nije udario u policijska kola“.

Od jesenas, Tojota je povukla više od šest miliona vozila u SAD pošto su problemi sa neplaniranim ubrzanjem dovedeni u vezu sa najmanje pet smrtnih slučajeva. O 29 drugih, još se vodi istraga. Sajks je odvezao svoj „Prijus“ iz 2008. na servis pre samo dve nedelje.

"Dao sam im obaveštenje o opozivu, a oni su mi ga vratili i rekli da moje vozilo nije na toj listi".

<!-- IMAGE -->

Pre dve nedelje, profesor Dejv Gilbert sa Univerziteta Južni Ilinois pokazao je TV mreži ABC kako je njegova nova Tojota iznenada ubrzavala ukoliko bi manipulisao žicama koje šalju signale iz papučice za gas.

Juče prepodne, Tojota je tvrdila da takav scenario ne bi bio moguć u realnosti i da bi njihovi inženjeri lako mogli da dobiju iste rezultate sa drugim markama automobila.

Za Džejmsa Sajksa, saznanja do kojih je došao na kalifornijskom autoputu su dovoljno jasna.

"Nema šanse da ponovo sednem u taj auto i tačka“.

U odgovor na incident, Tojota je poslala tehničara specijalistu u San Dijego kako bi istražio slučaj i ponudio stručnu pomoć.

XS
SM
MD
LG