Linkovi

"2010" u njujorškom muzeju Vitni


"2010" u njujorškom muzeju Vitni
"2010" u njujorškom muzeju Vitni
<!-- IMAGE -->

Umetnost inspirisana događajima protekle dve godine, predstavljena je na izložbi pod naslovom „2010“, u Muzeju „Vitni“ u Njujorku. Taj muzej američke umetnosti je ovih dana predstavio umetničke radove na svojoj bijenalnoj izložbi.

U Muzeju američke umetnosti „Vitni“ u Njujorku, na ovogodišnjem bijenalu pod jednostavnim naslovom „2010“, predstavljeni su video radovi, slike, fotografije, crteži, skulpture i umetničke instalacije. Izložba pruža posetiocima uvid u umetnost u Sjedinjenim Državama u protekle dve godine. Među temama izloženih radova su politika, rat, ekonomija i slavne ličnosti, među kojima istaknuto mesto zauzima Majkl Džekson.

„Radovi predstavljeni na izložbi ‘2010’, tematski se kreću od familijarnih do neočekivanih, optimističkih do protestnih, smirenih do preteranih, dokumentarnih do eksapističkih. Svi zajedno, predstavljaju uzorak protekle dve godine.“

Među izloženim delima je video rad „Patron“, Marijane Vitale, u kojem žena gleda direktno u kameru i izvikuje publici komande. Upečatljiva slika pod naslovom „Parče Barbare“ Džima Lutsa, predstavlja isečak iz života nesrećne holivudske glumice Barbare Pejton, iz 1950-ih.
Izložena su i četiri hromatska otiska ikone američke pop muzike Majkla Džeksona i francuskog pesnika iz 19. stoleća, Šarla Bodlera.

<!-- IMAGE -->

Prema umetnici Loren O’Grejdi, portreti postavljeni u nizu predstavljaju svakog umetnika u različitim tačkama njegove karijere. Prema O’Grejdi, Bodler i Džekson su imali sličnosti, među kojima su „dramski blesak, perfekcionizam, sklonost ka drogi i neodređena seksualnost“. Autorka smatra Bodlera i Džeksona „prvim i poslednjim modernistima“. Temu politike je istraživala grupa neimenovanih umetnika koja se predstavlja kao „Bruse High Quality Foundation“, koja je upotrebila video na šoferšajbni vozila koje se koristi i kao hitna pomoć i kao pogrebno vozilo. Kustos izložbe „2010“, Gari Kerion-Marejari, kaže da su protekle dve godine pružile obilje inspiracije.

„Umetnici introspektivno posmatraju sebe i svoje zajednice i rekao bih da je to refleksivno. Politika izložbe je prilično optimistična. Umetnici se bave teškim temama, ali to rade na način koji povezuje ljude i pokreće stvari napred.“

<!-- IMAGE -->

Posetioci izložbe će videti i skulpturu Džesike Džekson Hačins, koja se sastoji od kauča prekrivenog novinskim tekstovima o predsedniku Baraku Obami i, takođe, seriju fotografija Nine Berman, koja prikazuje ljudsku cenu rata. Njene fotografije dokumentuju venčanje američkog marinskog narednika Taja Zigela, koji je teško ranjen u samoubilačkom napadu u Iraku, i njegove devojke Rene Klajn.

Ninine fotografije su među najpotresnijim slikama koje ste ikad videli. Za nas je bilo zaista važno da ih predstavimo na izložbi i još više istaknemo tu priču, jer njen rad sadrži humanost, toplinu i istinsku socijalnu brigu i saosećanje sa pojedincima.“

Izložba „2010“ je otvorena krajem februara i na njoj su predstavljeni radovi 55 umetnika. U Muzeju američke umetnosti „Vitni“, bijenala se održavaju od 1932. Među umetnicima koji su izlagali na „Vitnijevim“ bijenalima u prošlosti su i Endi Vorhol, Viljem de Kuning, Džekson Polok i Mark Rotko.

XS
SM
MD
LG