Linkovi

Džej Matioli – madjioničar iz Virdžinije


Džej Matioli – madjioničar iz Virdžinije
Džej Matioli – madjioničar iz Virdžinije
<!-- IMAGE -->

Verujete li u magiju? Nastup mladog madjioničara Džeja Matiolija možda neće promeniti stav publike, ali će svakako zabaviti i najveće skeptike.

Kada se Džej Matioli pojavio na američkoj televiziji u popularnom programu „Amerika ima talenta“, njegov nastup je impresionirao sudije i obezbedio mu mesto medju 48 najboljih takmičara. 28-godišnji madjioničar živi u gradu Manasas u Virdžiniji, nadomak Vašingtona, a radi kao profesionalni madjioničar šest i po godina, od kako je diplomirao na koledžu.

Još kao dečaka me je privukao ovom poslu taj san, ta mala mogućnost da ću jednog dana, kad porastem, postati profesionalni madjioničar. To je bio moj san“, priča Matioli za Glas Amerike.

Matiolijev živahni nastup je kombinacija komedije, plesa i magije. Njegov mladalački, pank imidž takodje ostavlja poseban utisak na publiku.

Želeo sam da budem madjioničar koji oduševljava ljude svojim trikovima ali je istovremeno dovoljno različit da svako može da kaže – ovo je bilo nešto drugačije, nešto zabavno. Za mene je „zabava“ najveći prioritet.

Matioli često pobedjuje na takmičenjima madjioničara, a proputovao je svet izvodeći svoje tačke. Nastupao je na luksuznim krstarenjima, a mnoge američke korporacije pozivaju ga da izvodi svoj program na njihovim zabavama za zaposlene. Ovo je druga godina da su ga pozvali da nastupa na priredbi za prikupljanje finansijskih sredstava za jednu osnovnu školu u Virdžiniji.

Džejson Vajt je predsednik udruženja nastavnika i roditelja osnovne škole Glenkirk.

<!-- IMAGE -->

Prošle godine je nastupao prvi put i ljudi nisu znali šta da očekuju. Oni koji su ga gledali su ga u medjuvremenu hvalili drugima, i sada vlada veliko interesovanje za njegovu tačku, posle letošnjeg učešća u takmičenju „Amerika ima talenta“. Mnogo pre njegovog nastupa, prodali smo dvostruko više karata nego prošle godine“, priča Vajt.

Publika smatra da je Matiolijev nastup veoma interesantan – i ujedno urnebesan. No, kada se nastup završi, da li je svakodnevni život madjioničara podjednako zanimljiv?

Život madjioničara je pun magije… kako da ne! Svakodnevni život za mene podrazumeva mnogo poslovnih obaveza. Treba poslati e-mailove, obaviti telefonske razgovore, voditi računa šta se dešava sa potencijalnim nastupima koji mogu da se dogode u narednih godinu dana.

Pored toga što je sopstveni menadžer, Matioli stalno mora da razmišlja o novim trikovima kako bi zadovoljio svoju publiku.

Obično svake godine dodajem programu tri ili četiri nova trika. Za mene je to veliki napor. Neki od rekvizita koje koristim za nastup su veoma skupi, i šta god mogu da sam napravim, ja pravim sam.

Matiolijev podrum služi kao radionica za izradu rekvizita, i pun je različitih alata i materijala. On ne pravi rekvizite samo za sebe, već ih prodaje drugim madjioničarima. Njegov magični „kompresor za ljudska tela“ košta 4,000 dolara a uz njega Matioli prodaje kompak disk sa uputstvom za upotrebu.

Matiolijeva supruga Flor je njegova asistentkinja na pozornici, i kaže da nije lako biti madjioničarev pomoćnik. Njih dvoje stalno moraju da vežbaju tačku kod kuće. Flor ne samo što usavršava ples i scenski nastup, već mora da ima i hrabrosti.

Kada smo prvi put radili levitaciju, i kada sam lebdela, bila sam nervozna, uplašena. Šta ako padnem pred milionima ljudi…“, priča Flor.

Svaki minut na pozornici iziskuje bezbrojne sate priprema. Pored konstantnog vežbanja, nastup od 50 minuta obično zahteva dva do tri sata transporta rekvizita i pripreme pozornice. Bračni par Matioli sve to obavlja sam.

Kod predstave kao što je naša, potrebno je mnogo fizičkog rada da se sve pripremi. To je početak, ne tako zabavan deo, zatim sledi sama predstava, što je zabavan deo – a onda dolazi deo koji uopšte nije zabavan – kada treba sve počistiti“ - kaže Džej.

Iako izvodjenje madjioničarskih trikova zahteva mnogo posla, Džej i Flor Matioli kažu da je reakcija publike – uzdasi zaprepašćenja i smeh – ono što sve to čini vrednim truda.

XS
SM
MD
LG