Linkovi

Eksplozija u Nadžafu uoči iračkih izbora


Eksplozija u Nadžafu uoči iračkih izbora
Eksplozija u Nadžafu uoči iračkih izbora
<!-- IMAGE -->

Bombaš samoubica udario je automobilom u dva autobusa sa turistima u svetom iračkom gradu Nadžafu, pri čemu su poginule četiri a ranjeno više od 50 osoba, samo dan pre opštih izbora u Iraku.

Prema saopštenju iračkih vlasti, napad se dogodio u blizini hrama Imam Ali, koji godišnje posećuju milioni šiitskih vernika iz Iraka i Irana. Četiri žrtve napada su iranski turisti. Napad je usledio posle jučerašnjeg upozorenja grupe povezane sa Al-Kaidom, koja se naziva Islamska država Irak – a koja je zapretila da svako ko reši da učestvuje na izborima rizikuje svoj život.

Iračka vlada je pojačala mere obezbedjenja pred izbore, ali je u četvrtak u bombaškim napadima blizu biračkih mesta u Bagdadu poginulo najmanje 15 osoba.

Irački verski poglavari pozivaju svoje sledbenike da glasaju na izborima, a neki čak poručuju da je glasanje njihova dužnost kao vernika. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun takodje je pozvao sve Iračane da u nedelju izadju na glasanje. On je rekao da će snažan odziv birača biti moćna poruka podrške stabilnosti i prosperitetu iračkog naroda. Inače, američka državna sekretarka Hilari Klinton poručila je u petak da nasilje i politička previranja u vezi sa izborima neće uticati na američke planove o povlačenju iz Iraka.

XS
SM
MD
LG