Linkovi

Obama: Debata o zdravstvenoj zaštiti je završena


Obama: Debata o zdravstvenoj zaštiti je završena
Obama: Debata o zdravstvenoj zaštiti je završena

Predsednik Obama je rekao šta je imao da kaže i sada je na liderima demokrata u Predstavničkom domu i Senatu da njegove reči pretvore u zakon. Predsednik je juče pozvao Kongres da preduzme akciju, naglašavajući da zakonodavci duguju američkom narodu glasanje „za ili protiv“ njegovog paketa za reformu zdravstvene zaštite. Medjutim, ishod je i dalje neizvestan.

<!-- IMAGE -->

Predsednik Obama je rekao da je debata o zdravstvenoj zaštiti završena.

Ne znam kako će ovo zvučati politički, ali znam da je ispravno“, poručio je predsednik.

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi izjavila je da će zakazati glasanje tokom narednih dana, sa ili bez podrške republikanaca.

Mi smo na presudnoj tački stvaranja istorije, veoma važne u životima Amerikanaca“, izjavila je Pelosi.

Sekretarka za zdravstvo Ketlin Sibelijus sastala se u Beloj Kući sa izvršnim direktorima osiguravajućih kompanija vršeći na njih pritisak zbog sve češćih dvocifrenih povećanja premija, za koje je rekla da doprinose povećanju troškova za zdravstvenu zaštitu.

To je jedan od razloga zbog kojih predsednik želi da se što pre usvoji sveobuhvatni zakon o reformi zdravstvene zaštite koji izmedju ostalog uključuje i promene na tržištu i pružanje različitih mogućnosti za osiguranje“, navodi Sibelijus.

Predsednik Obama je rekao da su u njegov plan uključeni predlozi republikanaca i da će on omogućiti osiguranje onima koji ga nemaju, smanjiti troškove zdravstvene zaštite i okončati najgoru praksu osiguravajućih kompanija, kao što je odbijanje da plate osiguranje zbog prethodnog zdravstvenog stanja.

Republikanci navode da će svoje protivljenje preneti i na kongresne izbore 2010.

Svi republikanski kandidati vodiće kampanju za preispitivanje zakona“, najavljuje Mič Mekonel, lider republikanske manjine u Senatu.

Predsednik se takodje suočava sa protivljenjem 11 demokrata koji su izjavili da žele oštriju formulaciju kojom bi se sprečilo federalno finansiranje abortusa.

Želimo dobru zdravstvenu zaštitu ali nećemo da se na taj način krše principi i uverenja koja snažno podržavamo“, izjavio je tim povodom Bark Stupak, kongresmen iz Mičigena.

Njihovo protivljenje je samo jedna od nekoliko prepreka koje stoje na putu ka usvajanju ovog zakona.



Povezani članci

XS
SM
MD
LG