Linkovi

65-godišnjica bitke na Ivo Džimi


65-godišnjica bitke na Ivo Džimi
65-godišnjica bitke na Ivo Džimi
<!-- IMAGE -->

Na najpoznatijoj fotografiji iz Drugog svetskog rata, ovekovečeno je podizanje američke zastave na japanskom ostrvu Ivo Džima. Američki marinci iskrcali su se na ostrvo gde je, na današnji dan pre 65 godina, započela jedna od najkrvavijih bitaka tog rata. Mali broj učesnika bitke danas je medju živima, ali neki od američkih veterana su se vratili na Ivo Džimu, da bi se podsetili istorijskih dogadjaja iz svoje mladosti.

Pre 65 godina, hiljade američkih i japanskih vojnika izgubile su život na ovom ostrvu za vreme Drugog svetskog rata…

Ivo Džima je specifično mesto u istoriji Sjedinjenih Država. To je deo naše nacionalne psihe na način koji ne može da se poredi sa drugim bitkama“, ističe general Džejms Konvej, komandant američkog marinskog korpusa.

SAD želele su da uspostave kontrolu nad ostrvom kako bi sa njega vršili napade na japansko kopno. Američki veterani, danas u svojim osamdesetim i devedesetim, došli su na komemoraciju bitke u kojoj je poginulo gotovo 7.000 marinaca, i više od 21.000 Japanaca.

Ričard Rotvel, sada 97-godišnjak, odlikovan je Srebrnom zvezdom zbog svoje službe.

Ovo mesto je danas raj u poredjenju sa onim što sam tu doživeo“, kaže američki veteran.

Počevši od 19. februara 1945. SAD su vodile žestoku bitku sa Japanom, a još i danas se pronalaze posmrtni ostaci vojnika iz tog perioda. Medjutim, za većinu ljudi, Ivo Džimu definiše legendarna fotografija, koju je snimio kamerman Asošijejted Presa Džo Rozental. Američka zastava podignuta je na brdu Suribači samo četiri dana posle početka bitke. Mnogi Japanci smatraju da je u pitanju deo istorije koji ne sme da se zaboravi, zbog žrtava, i promena koje su se dogodile u svetu.

Danas možemo da živimo u miru“, kaže Japanac Hiroja Kazuno, „zbog onih koji su izgubili život na Ivo Džimi“.

XS
SM
MD
LG